2012-01-22

Valde de segraren igen?

South Carolina har alltid röstat på den kandidat som senare har vunnit nomineringen. 2012 vann Newt Gingrich. Nu går striden vidare till Florida.


Mitt Romney ägnade del av sitt tal till attackera Gingrich, fast utan att namnge honom. Han kallade Gingrichs attacker "the weapons of the left" och fortsatte spinna på det han sa i New Hampshire, att republikerna ska försvara fri företagsamhet och framgång, inte attackera det.

Romney-kampanjens attacker på Gingrich har redan börjat. De skickade en tårta till honom för att uppmärksamma att det är femton år sedan han blev prickad och bötfälld 300 000 dollar av kongressen, som den första talmannen i historien. De kräver nu att han ska offentliggöra allt underlag för utredningen som ledde fram till kongressens agerande. Nancy Pelosi säger att hon har materialet och att det finns sådant som är skadligt där. De kräver också att han ska offentliggöra avtalet med Fannie & Freddie.

Enligt John King på CNN kommer Romney också göra något kring frågan om hans eget offentliggörande av skattedeklarationerna.

Förutom att Romney inte vann så finns det något i resultatet som är extra allvarligt för hans kampanj. Hans främsta argument mot väljarna är hans valbarhet. Det tvivlade väljarna i South Carolina på och det kommer troligen pratas om det och påverka andra väljare.
Av de som tyckte att den viktigaste egenskapen hos kandidaten var möjligheten att slå Barack Obama (45% av samtliga) röstade 51%Newt Gingrich. Bara 37% på Romney.

Den enda kandidat som överträffade förväntningarna var Rick Santorum (Gingrich förväntades vinna stort, i alla fall på slutet). Han låg runt 10-11% i mätningarna inför valdagen, och slutade kring 18%.
Han bör därför fortsätta med kampanjen. Gingrich kan mycket väl falla igen och de som inte vill ha Romney kan behöva ett nytt alternativ. Dessutom ska vi komma ihåg att det är viktigt för framtiden att vara den som kommer tvåa. Tvåan brukar vinna nästa gång.

Ron Paul kom fyra, men satsade inte heller på South Carolina. Han kommer inte heller ägna sig så mycket åt Florida. Istället lägger hans kampanj tid och pengar i caucus-staterna som kommer, Nevada, Minnesota osv. Det är där hans starka gräsrotsorganisation kommer bäst till nytta och han ser chansen att vinna.

Redan söndag förmiddag (eftermiddag i Sverige) fortsätter det. Newt Gingrich medverkar i Meet the Press och Mitt Romney i Fox News Sunday.


Inga kommentarer: