2012-01-11

Romneys elddop väntar, men han borde klara det

Mitt Romney gjorde precis det han behövde i New Hampshire. Han inte bara vann, han vann överlägset. Trots att en del dagliga opinionsmätningar pekade på en negativ kurva för honom senaste dagarna så landade han på över 39% av rösterna. Avståndet till Ron Paul, som presterade mycket bra, blev 16 procentenheter.

Nu kommer Mitt Romneys riktiga elddop när racet går vidare till South Carolina. Karl Rove hade räknat ut att motståndarna redan köpt reklamtid i teve för över 7 miljoner dollar. Rick Perry är där nere och väntar och han har kastat sig över detta med Bain Capital, där Romney var VD under flera år. Igår kallade han Romneys företag för gamar.

Jag skrev i juli om attacker kring Bain som Romney kommer utsättas för av demokraterna, om han vinner nomineringen. Trodde inte det var något hans konservativa konkurrenter skulle använda sig av. Detta är de filmer som Ted Kennedy använde för att sänka Romney i senatsvalet 1994.



Attacker kring Bain är helt klart väldigt farligt för Romney mot demokraterna, men jag svårt att se att det verkligen ska fungera i nomineringsstriden. Republikaner har överlag en positiv bild av företagande och är inte naturligt misstänksamma mot riskkapitalister. Som ni kan se på Kennedy-filmerna kan de vara väldigt effektiva och även påverka republikaner, men knappast i tillräcklig utsträckning.

Möjligen skulle det kunna övertyga en del väljare om att detta gör honom ovalbar mot president Obama.

Samtidigt får attackerna effekten att konservativa som i övrigt inte gillar Romney kommer ut och försvarar honom. Rush Limbaugh är inte något Romney-fan, men ägnar nu radiotid åt att försvara honom och attackera hans motståndare.

Dessutom lanserade Romney ett effektiv försvar i gårdagens tacktal i New Hampshire. Han pratade om att desperata republikaner gått samma väg som Obama om free enterprise:

"I stand ready to lead us down a different path, where we are lifted up by our desire to succeed, not dragged down by a resentment of success."

Detta tror jag resonerar bra hos många. Han är den som försvarar den amerikanska drömmen.

De övriga kandidaterna:

Ron Paul presterade verkligen bra i New Hampshire. 2008 fick han knappt 8% av rösterna. Inför valdagen låg han i mätningarna på knappt 18%. Och så slutade han på 23%. Det är imponerande. Men, som jag påpekat många gånger, har han för extrema åsikter för att kunna vinna nomineringen. Han kommer satsa på caucus-staterna och kan mycket väl vinna någon här och där.

Jon Huntsman klarade precis gränsen för att det ska gå att motivera en fortsättning av kampanjen. Fast han kunde lika gärna hoppa av. Vägen framåt för honom består enbart i att Mitt Romney plötsligt skulle falla. Det ser minst sagt otroligt ut.

Newt Gingrich slog Rick Santorum med en hårsmån. Det motiverar också en fortsättning, men han verkar inte längre ha något eget budskap, utan pratar i huvudsak om Romney.

Rick Santorum klarade inte att kliva fram som det konservativa alternativet till Romney. Att han hamnade efter Gingrich var svagt. Han har uppförsbacke i South Carolina, men framstår ändå som den som har störst chans där, förutom Romney.

Rick Perry - varför är han kvar?

Rimligen borde bara Mitt Romney och Ron Paul vara kvar efter Florida den 31 januari. Säkert hänger någon eller några kvar till super-tisdagen, men de har egentligen inget att hämta där.


5 kommentarer:

Anonym sa...

Det är skönt att vi i Sverige slipper videos av denna karaktär. Intellektuell ohederlighet hör inte hemma i etern.

Ang. din blogg så är det bara att berömma ett exemplarisk bevakning. Med Fox och Politico som komplement ger det ett fullgott informationsflöde!

Christian sa...

Om det fortsätter gå bra för Ron Paul, kanske i slutet en andraplats, hade han då på något sätt kunna komma med till Vita Huset med en president Romney? Om inte, kan en stark positionering ändå påverka hans politik indirekt?

Mathias Sundin sa...

Tack så mkt VS!

Nej, det kan jag inte tänka mig Christian. Dels skulle inte Ron Paul acceptera att inordna sig under någon annan. Dels skulle demokraterna kunna skrämma upp väljarna rejält med Paul som VP. Någon annan roll i Vita huset för honom har jag svårt att se.

Ja, indirekt påverkar han politiken. Många stödjer trots allt Paul och det måste Romney ta hänsyn till.

magnus sa...

...om nu inte Santorum och Gingrich snabbopererar sig till siamesiska tvillingar, så deras 18% vardera slår Romneys 30% i SC -- eller Ron Paul lyckas och gör USA till ett slutet antiisraeliskt halvfascistisk land (jorå bloggar som "Magnus orerar") -- är väl nästa problem vilken VP Romney väljer för att slå Obama?

Jindal har nämnts, men vore inte, kanske lite färske och oprövade, Marco Rubio, senator från Florida med latinska rötter, en hit?

Såg ett kortare tal av honom för några år sedan. Verkade skärpt.

6 pack dude sa...

Omvänt är ju Christians fråga också intressant. Om vi nu leker med den mycket hypotetiska tanken att Ron Paul skulle gå och ta hem hela spelet. Om han då skulle kunna tänka sig att köra med en traditionell republikan som VP, eller om en sån post enbart skulle kunna gå till en renlärlig libertarian.