2012-01-09

Kaffe med Huntsman

Ett knep för att få bra teve-bilder på en överfylld lokal är helt enkelt att lägga event i en väldigt liten lokal. Även om bara ett fåtal kommer dit, blir det snabbt fullt. Jon Huntsman hade kunnat besöka en större lokal, för det var mycket folk på plats på BeanTowne Coffee i Hampstead.

Jag var där i god tid och satt i lugn och ro och drack en kaffe medan stället fylldes. Till slut blev stolen en tillgång inte att sitta på, utan att stå på för att kunna se bra. Kamerateamen visar inte oss vanliga politiska turister så mycket hänsyn. De skymmer sikten för de flesta.


Jon Huntsman var inte alltför sen, han kom in bakvägen, och klättrade raskt upp på disken. 

När jag ser en kandidat göra något liknande (Santorum hoppade upp på ett bord häromdagen) tänker jag alltid på vad som skulle hända om de ramlade. Hela den dagens nyhetsrapportering om kampanjen skulle handla om det. Klippet skulle spelas upp tusentals gånger de kommande dagarna och veckorna och om du inte vinner, kommer de använda bilderna för att illustrera ditt fall. Jag antar att det inte gäller att tänka på det just när man klättrar.Huntsman klarade sig utan att ramla, både före och efter. Han höll ett kort anförande (3 minuter och 10 sekunder, enligt en kille som filmade det på mobilen). Det innehöll vad man kunde förvänta sig. Om USA:s ekonomiska underskott, deficit, men också om "the trust deficit", om hur landet måste ena sig. I övrigt var det helt enkelt ett kort peppningstal. Hur viktigt det var att gå och rösta, att han hade börjat röra på sig i opinionsmätningarna. 


Ingen tid för frågor. Istället skuttade ner från disken och jobbade sig genom publik en efter en. Särskilt fokus lades på små barn och gamla damer. Speciellt den senare kategorin är väldigt kramiga, vilket kandidaterna vet och böjer sig villigt fram.


Han gjorde det bra. Kandidaterna är naturligtvis stressade. De måste komma därifrån snabbt, men ändå inte visa för väljarna att de har bråttom. Han hade inte ett gäng säkerhetsvakter som knuffade undan folk, men tog sig ändå snabbt fram samtidigt som han tog sig tid för alla. Bra handslag, ingen stress, såg mig i ögonen.

Handen är jag.
Två svenska riksdagsledamöter, Göran Pettersson och Gustav Blix, hade anlänt till New Hampshire kvällen innan och var nu på sitt första event. Göran presenterade sig för Huntsman som Swedish MP, varvid Huntsman berättade att han hade svenska släktningar, Olson eller Olsen tror vi de hette.

Huntsman pratar med Göran.
När han hade banat sig ut ur BeanTowne och genom publiken utanför och hoppade in i kampanjbilen - som han körde själv.

"Är det några demokrater i vägen?", frågade han och körde iväg.


1 kommentar:

Anonym sa...

Bra och intressant blogg! Har följt din blogg om svensk och "norrköpingsk" politik ett tag, kanske borde börja följa denna också. :)

Vad tycker du om Huntsman, hans politik och vad tror du om hans chanser? Jag tycker att han har den bästa politiken av alla kandidaterna, men han känns en aning för "Göran Hägglund", dvs för timid, snäll och grå, för att kunna ta hem primärvalen... :/