2012-01-03

I natt - Iowa!

I natt drar det igång på riktigt. Det är lite blandade känslor för mig. Otroligt roligt och spännande, samtidigt är det snart över och fyra år till nästa gång.


Här är allt ni behöver för kvällens val - och lite till kanske.

Hur som helst. Ska ni följa det från Sverige - som jag gör - tror jag att CNN i Sverige sänder. De har sänt debatterna på svenska CNN så jag antar att det är samma med valvakan. Sändningarna börjar klockan 01.00 svensk tid.

Själva omröstningen i Iowa börjar först en timme senare, kl 02 svensk tid. Resultat börjar ticka in 02.30 och runt 04.00 borde vi väl veta hur det går, om det inte blir väldigt jämnt (inte helt osannolikt).

Annars har Fox News en app både till iPhone och iPad (säkert också Android-grunkor) som de brukar köra live-sändningar på.

MSNBC brukar också sända live på nätet.

Politico kommer ha en livestream, från kl 01, på politico.com/livestream.

Jag kommer naturligtvis vara uppe och blogga lite, men framförallt finns jag på Twitter: @mathiassundin. Ska försöka komma ihåg att använda hashtaggen #ampol. Sprid gärna den!

SÅ GÅR DET TILL
Iowa är ett caucus, nomineringsmöte eller nomineringsval är väl den kanske bästa svenska översättningarna. Det går till så - hos republikanerna, demokraterna har en krångligare process - att folk anländer till en lokal (allt från folks hem till idrottshallar), en representant för varje kandidat (om de har någon på plats) håller ett kort anförande på två-tre minuter, därefter tar man en valsedeln och röstar.

Det är alltså inte som ett primärval (som New Hampshire) där folk, likt en vanlig valdag kan rösta hela dagen.

Iowa är första delstat att rösta. Därefter följer New Hampshire 10 januari, South Carolina 21 januari, Florida 31 januari och Nevada 4 februari. Sedan alla andra under våren fram till 26 juni då Utah röstar. Troligen är det avgjort innan dess, men exempelvis demokraterna höll på ända till mållinjen 2008.

Det hela handlar om att samla ihop tillräckligt många delegater för att vinna på konventet i början på hösten, där presidentkandidaten formellt nomineras. Alltså 50 procent + 1 delegat. Hos republikanerna är den magiska siffran 1144 delegater.

SÅ GÅR DET
En vinnare är självklar - Barack Obama. Även demokraterna håller sitter nomineringsmöte i kväll. Såklart kommer bara några få tusen att rösta, men Obama-kampanjen använder ändå tillfället för att bygga sin organisation inför hösten.

På republikanska sidan finns tre möjliga segrare: Mitt Romney, Ron Paul och Rick Santorum. Romney har ett liten fördel. Sammanvägt i de senaste mätningarna ser det ut så här:

Romney 22,8%
Paul 21,5%
Santorum 16,3%

Men då ska vi komma ihåg att Santorum har haft ett starkt momentum de senaste dagarna. I de två senaste mätningarna, från nyår och nyårsdagen, ligger han på 18% i båda.

Efter topp-trion har vi följande läge:

Newt Gingrich 13,7%
Rick Perry 11,5%
Michele Bachmann 6,8%
Jon Huntsman 2,3%


NY Times-bloggen 538 försöker förutspå resultatet, och har Romney som vinnare med 22%.


KANDIDATERNA
Johan Ingerö gav i går en rolig beskrivning av kandidaterna i Svenska Dagbladet. I morse diskuterade han och Katrin Kielos valet i SVTs morgonsoffa. Johan är en av få svenska journalister jag kan rekommendera. Han är inte fast i samma trånga perspektiv som de flesta andra.

Jag har träffat ett par av kandidaterna vid tidigare tillfällen: Mitt Romney och Michele Bachmann.

Vill ni läsa mer om kandidaterna finns det profiler på alla större sajter, till exempel Fox News, NY Times och Washington Post.

MEDAN NI VÄNTAR
Lite smått och gott att läsa medan ni väntar på julklap... öhm valresultatet.

5 kommentarer:

Unknown sa...

Det här är "nöje" för mig. Underhållning. Ungefär som att följa ett EM-kval i fotboll ända fram till EM-slutspelet. Eller schlagerfestivalen.

Bara för att det finns en viss ingrediens av "samhälle/utrikes" i frågan om exakt vilken kandidat som vinner primärvalet/blir president, så behöver det inte stå i proportion till mediebevakningen. Det bör man vara på det klara med.

magnus sa...

Kollar man siffrorkänns detta som "Romney vs. Gingrich", även om Santorum vinner i Iowa. Nationellt jämt mellan Romney och Gingrich (knapp fördel Gingrich) där Santorum ligger efter Perry och Bachmann.

Perry har i Iowa 11.5%. I NH, SC och Florida har han lite bättre stöd än Santorum låga siffror.

En stor affär krävs väl för att sätta strålkastarna på andra än Romney och Gingrich. En skandal för Gingrich kan lyfta Perry?

(Är inte Gingrich ett hot mot en republikansk president? :P )

Mathias Sundin sa...

Daniel: Det är ett nöje för mig också. Ett nöje som betyder något på riktigt. Det som gör det så häftigt.

Magnus: Jag tror inte man ska lägga så stort fokus på nationella siffror nu. De var mer relevanta för några veckor sedan. Nu är det de tidiga delstaterna som avgör. Men visst, om Gingrich skulle överraska positivt i kväll så hjälper det såklart honom att han inte kollapsat nationellt.

magnus sa...

Oki, eftersläpning då undersökningar i stater är en/några veckor gamla.

Gärna vallokalsundersökning tidigt, 01 svensk tid, så man får sova... om jag kan hålla mig? ;)

magnus sa...

Nej, f**n va dum jag är. Inga såna siffror släps ju innan vallokaler stängts.

8:30 Iowa-tid första resultaten, så ca 03:30 svensk tid. Gäääsp.