2012-01-03

Funderingar inför Iowa


Som jag skrivit tidigare handlar Iowa - och de övriga tidiga delstaterna - mest om att bygga momentum. Det bygger du genom att vinna och/eller överträffa förväntningarna.

Av de tre som kan vinna i Iowa - Mitt Romney, Ron Paul och Rick Santorum - skulle Santorum vara den som överträffar förväntningarna mest vid en seger. De flesta sätter dock stora frågetecken över hans kommande framfart. Han har i huvudsak satsat på Iowa, hur ska han kunna vinna någon annanstans? Blir han en ny Mike Huckabee, som vann stort 2008, men sedan bara vann några delstater kring super-tisdagen, då det redan var försent? Santorum kommer få en rejäl skjuts av en vinst, det kommer strömma in pengar, men han kommer också attackeras och få svårt att leverera i de kommande fyra delstaterna.

I Romneys fall skulle en seger tolkas som ett tecken på att det är nästan oundvikligt att han vinner nomineringen. Trots att han inte alls satsat på Iowa inledningsvis i kampanjen vann han. Vad säger det om motståndet, och hur ska de ha någon som helst chans att slå honom senare? Speciellt eftersom han leder överlägset i New Hampshire. En andra- eller tredjeplats skulle inte ändra så mycket av det (speciellt om Ron Paul vinner, se mitt tidigare inlägg om det), om han inte får väldigt dålig siffror, ner mot 15%. Det skulle sägas att han inte var så stark som alla trodde, men ändå att nomineringen är hans att förlora. Risken för honom är att han, efter en andra- eller tredjeplats i Iowa, underträffar (är det ett ord?) förväntningar i New Hampshire. Då kan momentum börja vändas mot honom och någon annan segla upp.

Ron Paul som segrare skulle vara dödsstöten för hans kampanj. Det skulle ge honom en rejäl injektion av pengar från de egna fansen, möjlighet att bygga en starkare gräsorganisation i de kommande delstaterna och mer uppmärksamhet. Det senare skulle, i Pauls fall, vara mer negativt än positivt. Pauls åsikter är sådana att de inte har stöd av speciellt många republikaner. Utrikespolitik, men även om invandring, droger och en lång rad andra frågor. Dessa åsikter skulle med större uppmärksamhet för Paul också bli mer välkända. De andra skulle dessutom attackera honom med full kraft och hans kampanj åter krympa ner mot 10%.

Vi ska inte glömma bort de andra heller, eftersom Iowa som sagt handlar om förväntningar. Om Rick Perry överträffar, de ganska låga, förväntningarna kan det vara början på en comeback för honom. Media vill ha någon spännande story att lyfta, de vill ha en comeback-kid. Om Santorum slutar trea och Perry inte långt efter blir Perry framgångsstoryn. Det verkar som om han har en stark gräsrotsorganistion och han är den kandidat som lagt mest pengar på teve-reklam (en ny reklamfilm idag, till exempel). Att han slår förväntningarna är inte omöjligt.

Naturligtvis skulle samma sak kunna hända om Michele Bachmann eller Newt Gingrich överträffade förväntningarna. Chansen för det bedömer jag dock som mindre än för Perry. Bachmann har inte haft råd med nästan någon teve-reklam alls och senaste dagarna har media för henne mest handlat om interna bråk i kampanjen. Gingrich är på nedgång, väljarna har fått se hans sämre sidor (både pga honom själv och massiv teve-reklam mot honom) och han har inte mycket till organisation alls i Iowa.


1 kommentar:

Gustav Lundblad sa...

Såhär går det:

1. Santorum, 25%
2. Paul, 21%
3. Romney, 20%
4. Gingrich, 12%
5. Perry, 11%
6. Bachmann, 8%
7. Huntsman, 2%
8. Roemer, 1%

Kanske har lite väl högt för Perry och Bachmann, men tror att jag har en rimlig gissning här.