2012-01-08

Handskarna av, sedan på igen

Debattledaren David Gregory såg till att kandidaterna en efter en angrepp Mitt Romney direkt i början av debatten, och denna gång tog de av sig handskarna. Men när de tio-femton minuterna var över, tog de på sig handskarna igen och lät Romney glida genom debatten (med undantag för ett litet tjafs mellan honom och Gingrich om Super-PAC-reklamfilmer).

Till skillnad från i går var angreppen mellan de andra kandidaterna färre. Det kommer innebära att rapporteringen i större utsträckning kommer om handla om angreppen på Romney. Men det är knappast tillräckligt för att verkligen skada honom.

Samtidigt ska man komma ihåg att New Hampshire är osäker mark. Kom ihåg hur Hillary Clinton helt oväntat vann över Barack Obama här för fyra år sedan, efter att Obama vunnit Iowa och hade oerhört starkt momentum.Här mina omdömen om debattörernas insatser:

Mitt Romney

Attackerna mot honom i början var ganska tuffa, men det kändes som inget riktigt träffade. Inga sprickor i rustningen. Slagen gled av honom. Inte så att han förblev helt oskadad, men inget som blir den stora snackisen efter debatten och upprepas hundratals gånger för väljarna i New Hampshire. Mer än så kan man inte begära som front runner.

Resten av debatten var som de flesta har varit. Romney höll en hyfsat låg profil och gav helt okej svar på de frågor han fick. Vid något tillfälle var han snabb i repliken, någon gång lite rolig. Han var mindre on message mot president Obama än vad han brukar vara, så kanske kom han lite ur balans i början av debatten.

Rick Santorum

Nu när han får mer tid i debatterna så utnyttjar han verkligen det, lite väl mycket. Det är långa, ganska omständiga svar, precis som pratar här i New Hampshire på kampanjmötena.

Jag får en känsla av att Santorum håller på att fejda ut. Att han har fått sin chans, men inte verkligen tar den. Insatsen i dag, precis som den igår, gjorde inget för att väljarna ska se honom som Romneys huvudsakliga utmanare.

Newt Gingrich

Han hade en av sina bättre debatter. Gingrichs modell ser ut så här: Få en fråga, svara snabbt och roligt, invänta applåder och svara sedan mer utförligt och seriöst. Det funkade bra i dag. Men liksom de andra fyra kandidaterna som inte är front runners behöver han slå den ut ur arenan för att vända den nedåtgående spiralen till en positiv. Möjligen bromsade han fallet något, men vände det gjorde han inte.

Jon Huntsman

Den här debatten kvalar nog in som Huntsmans bästa, eller näst bästa, debattframträdande. Han inledde med en smart attack på Romney som han hämtade från gårdagens debatt, där Romney klagade på att han tjänstgjort som Obamas Kina-ambassadör.

Jag satte mitt land först, jag svarade när mitt land kallade, var hans budskap. Det gillade publiken. Han fortsatte med att påpeka att det var Romneys sätt att vara som var orsaken till det gifta politiska klimat som råder i USA.

Det var ett effektivt sätt att tala direkt till independents i New Hampshire, som får rösta på tisdag. Han fortsatte senare i debatten på samma spår mot denna väljargrupp, vilket förmodligen är hans bästa chans att komma tvåa i New Hampshire.

Ron Paul

En ordväxling med Rick Santorum om utrikes- och säkerhetspolitik var nog det enda som skadade Paul, i övrigt klarade han sig rätt bra. Men han hade ingen framträdande roll, vilket nog kan vara till hans fördel. Det är bättre för Paul att luta sig mot den starka kampanjorganisation han har på marken i New Hampshire.

Rick Perry

Han var rolig när han räknade upp tre departement han ville lägga ner. Samtidigt kanske det börjar blir lite väl många skämt om det. Hur som helst, jag skrattade högt. I övrigt gjorde han nästan noll intryck. Inte så att det var dåliga svar, men han känns fullständigt irrelevant.


Inga kommentarer: