2011-12-29

Tvåa i Iowa är perfekt för Romney

Det här ett fånigt inlägg. Ett sådant som politiska journalister med för mycket tid och för lite verklighetsförankring brukar skriva. Normalt har jag inte så mycket tid över, men nu är det julledigt.

Det vore perfekt för Mitt Romney att komma tvåa i Iowa, om Ron Paul vinner.

"10 000 dollar om du vinner Iowa."
Först det fåniga. Det perfekta vore naturligtvis att vinna. Alltid är det bättre att vinna än att komma tvåa. Men här kommer i alla fall några argument för varför det vore bättre för Romney att komma tvåa i Iowa.

Om Mitt Romney vinner Iowa är han den enda kandidaten som måste stoppas. Eftersom han fram till på slutet nästan struntat i Iowa har det inte varit någon som förväntat sig att han ska vinna där. Inte heller har han varit en speciellt stark front-runner. Visserligen har han stadigt legat på mellan 20-25 procent nationellt, men de övriga väljarna vägrar att gilla honom. De har hoppat från kandidat till kandidat, bara inte Romney. Han satsade allt han hade på en seger i Iowa för fyra år sedan, bara för att till slut komma tvåa.

En seger i Iowa vore därför oväntad och skulle vara en enormt styrkebesked för Romney. Speciellt eftersom han hela tiden lett stort i mätningarna i nästa delstat att rösta, New Hampshire. De andras enda chans till framgång är då att riva ner Romney. De skulle alla förena sig oavbrutna attacker på honom.

Om istället Ron Paul vinner så är det inte bara ett hot som ska hanteras, utan två. Jon Huntsman, Newt Gingrich, Rick Perry, Michele Bachmann och vilka som nu blir kvar ser det som sin största chans att stoppa Paul. Om Paul faller måste hans väljare gå någonstans. Där finns det väljare som de kan plocka upp, hamna på en andraplats i New Hampshire och bli den som utmanar Romney fram till super-tisdagen.

Paul är inte ett hot mot Romney. Han har så många extrema åsikter att det vore tämligen enkelt att plocka honom i de kommande valen. Därför gör det inget om just han vinner i Iowa, han kan inte vinna nomineringen. Romney kan segla vidare utan att få all eldgivning riktad mot sig, vinna New Hampshire, se hur de andra fortsätter att slåss sinsemellan och därmed till och med ha en hyfsad chans att vinna South Carolina, precis som John McCain gjorde när de övriga delade upp de socialkonservativa väljarna.

Jobbigare för Romney vore om Rick Santorum vinner i Iowa. Han har en sådan politisk profil att han faktiskt kan vinna nomineringen. 

Inga kommentarer: