2011-12-28

Santorum trea i Iowa

Ett antal gånger under hösten har jag pekat på att Rick Santorum mycket väl kan ta fart i Iowa. Han passar åsiktsmässigt perfekt i delstaten och hela hans kampanj är baserad där sedan länge. Nu antyder en färsk CNN-mätning att så kanske blir fallet.Han hade en chans när Herman Cain kollapsade, men stödet gick till Newt Gingrich istället. Nu när Gingrich faller i Iowa står slaget om hans väljare i huvudsak mellan Santorum, Rick Perry och Michele Bachmann. De tre ligger alla runt 10 procents väljarstöd.

NY Times-bloggen 538 argumenterar för att dessa väljare, som är väldigt lika varandra, rimligen kommer taktikrösta i stor utsträckning. Håller de ihop utser de vinnaren i Iowa (som när Mike Huckabee vann för fyra år sedan), splittrar de sig kan de ge segern till Ron Paul eller Mitt Romney. Därför kan de mycket väl snabbt överge sin nuvarande favorit om de ser att någon av de andra två framstår som en troligare vinnare.

Därför kan CNN:s mätning bli oerhört betydelsefull. Där landar Santorum på 16%, kraftigt upp från 5% i början av december. 11% stöder Perry och 9% Bachmann.

Perrys och Bachmanns väljare har sett och hört snacket om Santorum, nu ser de att han rycker ifrån. Det kan leda till en kraftig överströmning till honom. 

Eftersom det är så kort tid kvar (sex dagar) så blir det svårt för motståndarna att hinna sänka honom. Risken om de attackerar honom nu, utan att vara säkra på hans uppgång, är att de bara sätter större fokus på honom och ökar medias rapportering om att han är på väg upp.

Jag ser det inte som uteslutet att han vinner Iowas caucus.

Men även om han gör det så får han väldigt svårt att vinna nomineringen. Hans organisation i övriga delstater är noll och de andra kommer attackera honom med full kraft. Likt Huckabee får han då väldigt svårt att klara en lång kampanj.

Mitt Romney leder i CNN:s mätning med 25%, före Ron Paul på 22%. Newt Gingrich kommer först på fjärde plats med 14%.

Full disclosure: För någon månad sedan köpte jag 500 Santorum-aktier på Intrade. Tror inte att han kommer vinna nomineringen, men hans chanser bedömdes då som löjligt låga enligt mig, 1%. Jag tror på en hyfsad placering för honom i Iowa, och därefter en försäljning av hans aktier. Han har för övrigt ökat från 1,1% chans på nomineringen igår till 2,5% chans nu.

3 kommentarer:

Andrew Boden sa...

Vad är det som gör att Iowa är så viktigt? Handlar det mest om att vinnaren får mer medial uppmärksamhet och hype?

Det är väl en rätt liten delstat med få invånare, så delegarna kan ju inte vara så många om man ser till hela landet?

Mathias Sundin sa...

Ja, precis. Eftersom Iowa är först får vinnaren där myxket media, det strömmar in pengar och väljarna över hela landet får koll på vem du är.

Kolla gärna mitt inlägg igår där jag skriver om förväntningar och vad framgångar i början ger.

jasonbob sa...

yeezy 500 blush
kevin durant shoes
adidas yeezy
bape hoodie
yeezy boost 350 v2
steph curry shoes
golden goose sneakers
birkin bag
golden goose
bape hoodie