2011-12-17

Obama avslutar Irak-kriget, kommer det hjälpa honom?

Irak-kriget är utan tvekan den största faktorn till att Barack Obama nu är USA:s president. Kommer det hjälpa honom att vinna även en andra period i Vita huset?

När hans senare motståndare i den demokratiska nomineringsprocessen röstade för att auktorisera president Bush att inleda kriget gick Barack Obama ut, då delstatssenator i Illinois, och uttalade sitt motstånd till kriget. Den andra oktober 2002 sa han:
“I don’t oppose all wars. … What I am opposed to is a dumb war.”
Utan det talet och motståndet till kriget hade han haft mycket svårare att vinna den demokratiska nomineringen. Sannolikt hade han inte gjort det. Det var hans främsta vapen mot Hillary Clinton.

Nu, som president, avslutar han det. Visserligen dras trupperna tillbaka enligt den överenskommelse president Bush gjorde med den irakiska regeringen, och möjligen hade man inte kunnat göra det utan den lyckade truppförstärkningen och ändrade strategin som president Bush genomförde - men det är ändå Obama som är president nu.

President Obama avslutar Irak-kriget.
Det som i presidentkampanjen var hans största svaghet, bristen på erfarenhet av utrikes- och säkerhetspolitik, är nu kanske hans största tillgång. Han har genomfört en förändring av strategin i Afghanistan (med tveksamma resultat) och drar nu ner trupperna även där. Han har dödat Osama bin Laden. Han avslutar kriget i Irak.

Utan leverans av vallöftet att avsluta Irak-kriget hade en republikansk motståndare kunnat använda det mot honom. Så det är en grundförutsättning för hans omval. Trist nog för Obama är att det nu är ekonomi och jobb som ser ut att bli valets stora fråga.

Men kanske finns det en strimma ljus för honom även där. Arbetslösheten sjönk till 8,6 procent i november. Det är faktiskt bara en tiondels procentenhet högre än motsvarande tid in i president Reagans första mandatperiod. För Reagan sjönk arbetslösheten till 7,2 procent på valdagen. Han kunde hävda att det hade vänt. Inträffar något liknande för Obama blir han svårslagen - just eftersom han levererat på utrikes- och säkerhetsområdet.

Så att president Obama nu får avsluta Irak-kriget hjälper honom att bli återvald, men det är arbetslösheten som blir avgörande.


Inga kommentarer: