2011-12-27

En vecka kvar - nu kör vi!

Gentlemen, start your engines!
Om en vecka går väljarna i Iowa till sina vallokaler för att rösta. Två dagar efter det åker jag till New Hampshire för att bevaka primärvalet live åt er. Jag kommer trappa upp skrivandet och ni kan räkna med inlägg så gott som varje dag det kommande året. Nu kör vi!

Inför Iowa handlar det nu i huvudsak om förväntningar - förutom röster då. Om en kandidat förväntas vinna men kommer tvåa ses det som en förlust, om en kandidat förväntas komma fyra-femma men kommer tvåa, ses det som en vinst. Går en kandidat bättre än förväntningarna blir det positiv media, pengar strömmar in och chansen att göra bra ifrån sig i New Hampshire ökar.

Förväntningar är ingen exakt vetenskap. Det är media som sätter dem och den genomsnittliga förväntningen kan man få genom att läsa en stor mängd artiklar.

Jag skulle säga att just nu lutar förväntningarna något åt att Ron Paul kommer vinna i Iowa, med Mitt Romney på andra plats. Gingrich förväntas komma trea och så finns det en förhoppning att någon annan kandidat poppar upp. Den det skrivs mest om Rick Santorum. Det är ju inte alls otroligt, men tanke på hur opinionsläget sett ut det senaste halvåret i Iowa:


Mitt Romneys kampanj deklarerade tidigt en förändrad strategi från 2008, då han pumpade in 10 miljoner dollar i Iowa, bara för att få stryk av en kandidat, Mike Huckabee, nästan helt utan resurser (förutom Chuck Norris). Den här gången ställde Romney inte upp i Ames Straw Poll och har bara besökt delstaten sju gånger i år. Men de senaste veckorna har han trappat upp närvaron, framförallt på teve. Hans egen kampanj har hittills satsat över en miljon dollar på reklamfilm och en super-PAC (som inte får koordinera med kampanjen) har laddat in nästan tre miljoner.

Därmed har också förväntningarna stigit. Det kommer ses som ett misslyckande om han kommer sämre än tvåa.

Des Moines Register har en bra sammanställning över summor och innehåll i teve-reklamen.

Det har varit väldigt mycket attacker i reklamfilmerna, i huvudsak riktade mot Newt Gingrich. Enligt en politisk konsult blir han utspenderad 34:1. Gingrich har dessutom lovat att bedriva en positiv kampanj utan attacker, och har därför haft svårt att försvara sig och inte alls kunnat slå tillbaka. Det är på väg att ändras nu, han har bland annat skickat ut ett email med en attack på Romney.

Idag ifrågasatte CNN hans version av att det var hans första fru som begärde skilsmässa. Det hindrar hans budskap från att nå ut i minst en dag till och det sätter dessutom fokus på hans tre skilsmässor. Inte helt lämpligt inför Iowa, där 60 procent av väljarna var socialkonservativa och born-again christians i valet för fyra år sedan.

De andra kandidaterna kämpar på. Rick Perry har tung närvaro i teve-reklamen, men det tycks inte hjälpa. Michele Bachmann syns inte mycket på teve, men är nu på en turné där hon besöker alla 99 distrikt i delstaten. Något som Rick Santorum klarade av för flera veckor sedan. Han är den som kampanjat hårdast i Iowa. Följaktligen var han också den som först började kampanjen efter julfirandet, genom att jaga fågel iförd NRA-keps.

Fyra fåglar sköt han, enligt egen utsago.


4 kommentarer:

Ronie Berggren sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ronie Berggren sa...

Kul! Lycka till, och kör hårt :)

Om du har möjlighet, försök intervjua lite folk på plats också och posta här på bloggen sedan. Sånt är alltid kul att läsa, i synnerhet när det inte kommer från en etablerad (för-programmerad) svensk journalist utan från en entusiastiskt intresserad bloggare som du ;)

Jag vet inte riktigt vem du kommer att stödja i slutändan - eller om du ens kommer att stödja den republikanske kandidat som vinner primärvalet - mot Obama, men oavsett hur du gör i det avseendet så har du på denna blogg lyckats bra med att skriva och skildra amerikansk politik utanför ramarna hos "vanlig svensk media" - vilket gör din blogg mycket läsvärd.

Ska bli spännande att följa din direktrapportering!

Mathias Sundin sa...

Tack så mkt Ronie! Jag lär prata med en hel del folk på eventen. Det är ju ganska lättsnackat over there. :)

Nä, jag vet inte ännu vem (om någon) jag kommer stödja.

jasonbob sa...

yeezy
supreme new york
yeezy boost 350
balenciaga
moncler
off white shoes
lebron shoes
balenciaga sneakers
yeezy shoes
golden goose