2011-09-11

Otippat debattämne

Det något otippade debattämnet i republikanernas debatt i morgon i Florida kommer bli pensioner. 
Otippat med tanke på att president Obama i torsdags lanserade sitt jobbpaket och att nationen i dag uppmärksammar 9/11.

Naturligtvis kommer även jobb och 9/11 beröras men sannolikt kommer mest uppmärksamhet riktas mot pensionssystemet. Anledningen är förra veckans debatt, och framförallt efterspelet till den.

Rick Perry kallade pensionssystemet för ett ponzibedrägeri och en monstruös lögn. Mitt Romney attackerade honom för det, och har fortsatt även efter debatten. De andra kandidaterna vädrar också blod och nu planerar Michele Bachmann, enligt källor, en attack mot Perry.

"Bernie Madoff deals with Ponzi schemes, not the grandparents of America", säger en av hennes rådgivare.

Romney kommer garanterat fortsätta sin attack även i debatten. Hans kampanj delar nu ut fliers i Florida med budskapet om Perry: "How can we trust anyone who wants to kill Social Security?"

Klicka för större bild.

Själva platsen för debatten - Florida - gör naturligtvis debattämnet extra lämpligt (eller kanske olämpligt om man heter Rick Perry). Florida är vad Jerry Seinfeld brukar kalla Guds vänterum och har högst andel pensionärer i landet, 17 procent.

Jag finner debatten om pensionssystemet oerhört intressant eftersom det säger mycket om stämningen hos republikanska väljare. Köper de Perrys eldfängda retorik eller ansluter de sig till Romneys mer moderata inställning, nu när en konkret sakfråga avhandlas. Att köpa eldfängd retorik kan vara lätt när man pratar övergripade, men svårare att acceptera när något populärt, som pensionssystemet, hamnar i fokus.

Den säger också hur stor vikt de kommer lägga vid att kandidaten är valbar. Även hängivna Tea Party-människor förstår att en attack på pensionssystemet inte är någon valvinnande fråga mot president Obama. Då måste oberoende mittenväljare och några demokrater övertygas och sådana attacker skrämmer bort dem. Det har också varit en av Romneys attackpunkter. Men hur mycket kommer republikanska väljare bry sig om det nu?

Debatten, Tea Party Republican Debate, anordnas av CNN - så den går förmodligen att se på många svenska teve-apparater. Platsen är Tampa, Florida och tiden klockan två på natten svensk tid, i morgon måndag.


5 kommentarer:

Basse sa...

Den där flyern alltså... :D Den innehåller så många uppenbara grafiska knep för att sänka Perry och förhärliga Romney att den nästan blir en parodi.

Flavian sa...

Romney är den bättre kandidaten i sakfrågorna, men Perry har större chanser att vinna mot Obama eftersom Perry kommer från enkla förhållanden. Romney är son till miljardären George Romney.

Perry stödde dessutom den fullkomligt galne Giuliani.

Så visst vore Romney helt OK som president. Frågan är bara om han kan slå Obama vilket jag betvivlar.

Mathias Sundin sa...

Javisst är den rolig Basse! =)

Hade nog varit smartare i att vara lite, lite subtilare.

Celebrandil sa...

Jag tror definitivt Romney har lättare att slå Obama, än Perry. Det är mittenväljarna som alltid avgör valen och Romney har lättare att appellera till dessa, speciellt nu när han till synes drar sig åt mitten i frågan om Social Security. Det är ett smart drag, eftersom det gör honom tydligare som kandidat jämfört med Perry, Bachmann och Paul och eftersom han förr eller senare måste dra sig åt mitten om han faktiskt skulle nomineras. I årets omgång har vi inte kandidater som McCain och Giuliani som annars skulle kunna slåss om mittenväljarna.

Gustav Lundblad sa...

Flyern påminner i sin icke-subtilitet och upplägg rätt mycket om de TV-reklamer han hade där han "jämförde" sig själv med Huckabee och McCain i december 2007.