2011-09-09

Obama slår näven i talarstolen

President Barack Obama har bestämt sig för att ta tillbaka initiativet. Det gjorde han genom ett tal till en samlad kongress i går kväll. Flera gånger sa han "you should pass this bill...right away". Han bad dem inte göra det, han sa åt dem att göra det.


Den "bill" han pratade om var hans förslag - American Jobs Act - på stimulanser i ekonomin på 447 miljarder dollar, varav 253 miljarder rör skatter och 194 miljarder ökade utgifter och investeringar. Bland annat vill han behålla den tillfälligt sänkta arbetsgivaravgiften, och även sänka den ytterligare och helt ta bort den för vissa nyanställningar.

Paketet ska betalas genom att den super-kommitté - som kom till i samband med höjningen av skuldtaket -  som ska hitta besparingar på 1500 miljarder dollar, nu får ökat beting med 450 miljarder.


President Obama och Vita huset försöker med talet och förslaget uppnå tre saker: visa väljarna att han har en trovärdig jobbpolitik, få republikanerna på defensiven och injicera energi i de egna leden.

Det sistnämnda tror jag han har lyckats med. Obama visade att han beredd att slåss för det han tror på och för sitt eget politiska liv. Många i de egna leden tycker att han gång på gång fått ge sig för republikanerna och vill se att han slår tillbaka.

Republikanerna hamnar naturligtvis också på defensiven. De valde en mild ton både före och efter talet och pratade om att klubba igenom i alla fall delar av presidentens förslag.

Hur väljarna reagerar har jag svårt att bedöma. Återigen nya satsningar för lånade pengar. Paketet är på många sätt likt det stimulanspaket som Obama drev igenom i 2009, som flertalet väljare anser misslyckades. Samtidigt vill de ha en ledare som kämpar och försöker göra något.

Alla det ovanstående kan naturligtvis ändras de kommande dagarna och veckorna. Om demokraterna ser att Obama inte vågar fortsätta slåss kommer energin försvinna. Republikanerna kan snabbt ta tillbaka offensiven genom egna förslag. Vad de inte kan göra är ingenting.

Senaste veckorna har det pratats en del om presidentvalet 1948 och uttrycket Harry Truman myntade: "do nothing congress". Republikanerna hade antagit flera förslag på sitt konvent som republikanerna i kongressen inte gillade. Truman kallade in kongressen och uppmanade dem att klubba igenom sina egna förslag. Det gjorde de inte och Truman attackerade dem hårt. Och lyckades mycket överraskande vinna valet 1948.

Om republikanerna nu gör inget, eller för lite, kan president Obama försöka pressa över ansvaret på den dåliga ekonomin på dom.

Här är hela talet:

Inga kommentarer: