2011-08-25

En ny front runner


Rick Perry är ny front runner i det republikanska presidentracet. Om han stannar kvar på den platsen vet vi inte, men just nu är han utan tveka etta. I alla fall i de nationella undersökningarna.

I fem mätningar har han haft ledningen över Mitt Romney, senast i Gallup med 12 procentenheter och i PPP med 13 procentenheter. I snitt i de fem mätningarna får Perry 26% mot Romneys 16%.

Romney har ännu inte justerat sin strategi att fokusera på president Obama - han kommer bland annat presentera en jobbplan samma vecka som Obama ska presentera sin dito - och det gör han nog klokt i. Är det något Romney lärde sig förra gången han försökte är att det går upp och ner i en presidentkampanj. Just nu är Perry het, för ett par veckor sedan var det Michele Bachmann.

Det Romney ska hålla ögonen på är siffrorna i de delstater som röstar först - Iowa, New Hampshire, Nevada och South Carolina - och där ligger han fortfarande bra till.

Romneys stora tillgång i detta race är att han är mittenkandidaten. Om Perry, Bachmann och de andra gör upp om rösterna till höger och delar dessa mellan sig så brukar det räcka för mittenkandidaten med de röster som blir kvar.

Just nu finns det ingen som allvar utmanar i mitten. Jon Huntsman försöker och har senaste dagarna antagit en ganska aggressiv stil. I ett par intervjuer har han angripit de andra för att de sagt nej till uppgörelsen om skuldtaket, att de inte tror på klimatförändringar orsakade av människan och så vidare.

Det surras fortfarande om att både Rudy Giuliani och George Pataki skulle ge sig in i racet. Om det gör det är det i så fall för att de ser en öppning för mittenkandidater. Jag personligen tror att de skulle ha mycket svårt.

Risken för Romney är att Perry genom ett stark vinst i Iowa sopar bort de andra kandidaterna till höger och därmed kan samla alla deras röster. Och - eller - att han med sitt jobbbudskap tilltalar tillräckligt stora delar av mittenrepublikanerna för att slå Romney.

1 kommentar:

Trash sa...

Jag hörde en podcast där det hävdades att Perry var känd i Texas som "the Dumb One", till skillnad från sin företrädare, George W Bush.

Vet du om det finns sanning i det, Mathias?