2011-08-16

Bör Mitt Romney satsa på Iowa?

Med Rick Perrys inträde och Tim Pawlentys utträde finns det nu de som tycker att Mitt Romney borde satsa på Iowa.

Mitt Romney satsade hårt i Iowa 2007 och 2008. Delstaten skulle bli hans stora avstamp mot nomineringen. Han pumpade in en miljon i Ames Straw Poll, vann den och kom några månader senare tvåa efter Mike Huckabee i Iowas caucus. John McCain som vann i efterföljande New Hampshire tog hem nomineringen.

Denna gång har Romney nästan helt struntat i Iowa. Det är New Hampshire, delstat nummer två att rösta, som är hans prioritet.

Anledningen är att Iowas väljare i större utsträckning än New Hampshire utgörs av socialkonservativa, den kristna högern slarvigt uttryckt. Med en bakgrund som abortmotståndare kunde han inte konkurrera med tidigare pingstpastorn Huckabee om dessa väljare. I år kan han inte konkurrera om dem mot Michele Bachmann och Rick Perry.

Men med Perrys inträde och Tim Pawlentys utträde är det en del som förespråkar att Romney borde omvärdera sin strategi och satsa i Iowa.

Deras tankar går så här:

Trots att socialkonservativa väljare utgör större andel av väljarna i Iowa än exempelvis New Hampshire så finns det gott om andra väljare också. Sådana som fokuserar mer på ekonomiska frågor exempelvis. Det var dessa som Pawlenty hoppades på. Nu när Perry och Bachmann kommer slåss om och sprida ut de socialkonservativas röster på två kandidater kan det räcka till en vinst om en kandidat, Romney, lyckas samla de flesta av de kvarvarande väljarna.

Huvudargumentet mot det är att Perry även kan vara tilltalande för de väljare som Romney satsar på. Risken är historien upprepar sig. Romney kommer ut efter Iowa som en förlorare.

Vad tycker ni? Bör han omvärdera och satsa på Iowa? Kommentera gärna!

1 kommentar:

Ronie Berggren sa...

Om Romney vill vinna bör han satsa stort överallt - inklusive i Iowa. Att hoppa över delstaten tror jag varit och är tabbe om han fortsätter göra.

I övrigt är religiös politisk interaktion, inom i synnerhet en amerikansk kontext, ett av mina primärintressen. Huckabee är sydstatsbaptistpastor inte pingstpastor. Och socialkonservativa är långt ifrån samma sak som en kristen höger. Det finns miljontals socialkonservativa som står långt ifrån den kristna högern - inte minst USA:s alla otaliga nordstatskatoliker som överlag är demokrater (därtill kan också USA:s mormoner nämnas som är landets mest konservativa väljargrupp, men som inte tillhört den kristna högern).

Den kristna högern är främst ett politiskt fenomen härrörande från den evangelikala sydstatsprotestantismen. Jag skrev för några dagar sedan ett långt inlägg om denna rörelses come-back inför 2012-års valcykel vid namn "Den republikanska Jesus-generationen gör politisk entré". Ett inlägg jag tar mig friheten att här rekommendera :)

http://usapol.blogspot.com/2011/08/den-republikanska-jesus-generationen.html