2011-07-15

Obama vs. Generic Republican

Eftersom det ännu inte finns någon utsedd motståndare till president Obama frågar Gallup om "det republikanska partiets presidentkandidat", Generic Republican som de kallar det.

Det är för tilfället ingen munter läsning för presidenten.

Generic Republican leder med 8%. En ökning med 3% sedan förra mätningen i juni. I maj, i samband med dödandet av Osama bin Laden, ledde Obama med 3%.


Är det dåligt om vi jämför med historien? Ja, i alla fall på senare tid. Den första president Bush ledde vid motsvarande under hans första mandatperiod med cirka 25%, och den andra president Bush med 7%.Trots det starka stödet förlorade Bush I. Och trots det betydligt svagare stödet jämfört med pappa vann Bush II.

Som jag brukar påminna om, så säger mätningarna nu inte så mycket om vem som kommer vinna i november 2012, utan istället hur läget är just nu. Men hur man än vrider och vänder på det är det alltid bättre att leda än att ligga under (duh).

Rasmussen bekräftar bilden från Gallup. Hos dem leder Generic Republican med 5%.

Samtidigt leder Obama över alla samtliga namngivna republiker hos Quinnipiac. Romney kommer närmast med -6% mot Obama. Av de senaste åtta olika mätningarna Obama vs. Romney leder Obama i sju av dem. Romney leder i en, som är från början av juni.

1 kommentar:

E. Ljung sa...

Vilken tur för Obama att Generic Republican har valt att inte ställa upp 2012! Denne skulle ju krossa Obama.

Att Obama förlorar mot Generic Republican, men leder mot alla republikanska kandidater säger en hel del om hur uruselt det republikanska fältet är. Den idealiske republikanen leder, men verkliga kandidater har svagheter den idealiska kanidaten inte har.

Dessa republikanska kandidater skall sedan genom ett primärval där de kommer att attackera varandras svagheter ytterligare.

Det är republikanerna som inte har något muntert att läsa här.