2011-07-26

Ditt och datt

Det börjar hetta till mellan de republikanska presidentkandidaterna nu.

Hetast på gröten är Tim Pawlenty som har valt ut Michele Bachmann som huvudfiende. Under ett par veckor har han gett henne nålstick och hävdat att hennes track record i kongressen är "non existant". Till slut valde hon att slå tillbaka och nu pucklar de på varandra för fullt.

Jon Huntsman har istället siktet inställt på Mitt Romney. Huntsman har, likt Pawlenty, inte gjort något större avtryck i opinionsmätningarna och hans kampanjmanager sparkades/avgick förra veckan. Nu jämför han Romneys sätt att lösa budgetfrågor i Massachusetts med president Obamas. Tidigare har han attackerat Romney för hans svaga jobbskapar-record som guvernör.

Bachmann har fått börja känna av framgångarna nu. En story om hennes migränanfall tog flera dagar att hantera. Kan hon fungera som commander in chief när hon har migrän? Ja, menar Bachmann, nej menar en del andra. I samband med det var hennes livvakter lite hårdhänta med en reporter, vilket också såklart blev en story.

Som vanligt är det inte klart ännu i vilken ordning delstaterna kommer att hålla caucus och primärval. Några delstater - Florida, Michigan, Colorado, Georgia - pressar på för att komma in tidigt i processen, medan andra som kom ganska tidigt förra gången - New York, Kalifornien - har lagt sina val sent för att spara pengar. Kalifornien kommer inte att rösta förrän i juni, till exempel. Det kan mao mycket väl bli en långdragen nomineringsprocess.

Ames Straw Poll är det första testet av kampanjernas organisatoriska styrka i Iowa. Röstningen sker den 13 augusti och nu har man valt vilka kandidater som det går att rösta på. Rick Perry och Sarah Palin, som officiellt inte gett sig in i leken, får inte vara med. Men Mitt Romney, som meddelat att han inte kommer satsa något på Ames står med. Här är de nio namnen: Bachmann, Cain, Pawlenty, Paul, Santorum, McCotter, Romney, Huntsman och Gingrich.

Ed Koch är demokrat och tidigare borgmästare i New York och han är förbannad på president Obama. Så förbannad att han stödjer den republikanska kandidaten i valet om vem som ska ersätta Antony Weiner i representanthuset. Ilskan kommer från Obamas Israel-politik.

John McCains stora fundraisers i förra presidentvalet håller sig än så länge passiva. Endast en femtedel av dem har donerat pengar till någon av de nuvarande republikanska presidentkandidaterna.

Washington Post tittar närmare på vad kandidaterna brände pengar på under det senaste kvartalet. Gingrich la en halv miljon dollar på privatjet, Obama la nästan fem miljoner på fundraising, Pawlenty har anställt mycket personal i Iowa. Man kan också se att Obama-kampanjen verkar satsa på Microsoft, och Romney-kampanjen på Apple. Erkänn att om ni hade gissat, hade ni gissat på motsatsen.

Inga kommentarer: