2011-03-26

Läget i opinionen

Den republikanska nomineringen är fortsatt vidöppen. Men något har ändå hänt de senaste månaderna.

Tidigare var det tre personer som kunde kallas front runners: Mitt Romney, Mike Huckabee och Sarah Palin. Nu är det bara två: Romney och Huckabee. Palin har tappat både hos Gallup och CNN (pdf). Hos Pew (pdf) ligger hon även där på tredje plats.

Hos Gallup är Huckabee den som går starkast. Från 12% i september till 19% idag. Romney har i samma mätning tappat från 19 till 15%. Palin från 16 till 12%. Michelle Bachmann kom med i mätningen första gången i februari och gick då in direkt på 4%. Nu ligger hon på 5%, vilket är bättre än flera andra omtalade kandidater som Daniels (4%), Pawlenty (3%), Barbour (2%) och Huntsman (2%).

Hos CNN hade Palin i januari 19%, nu är hon nere i 13%. Före henne hittar vi återigen Mike Huckabee på 21% (21% i januari), Mitt Rommey på 19% (18%) och Newt Gingrich på 15% (10%). Daniels, Pawlenty och Barbour ligger även här på 2-3%.

Det har inget med den republikanska nomineringen att göra, men Bill Clintons popularitetssiffror hos Pew är uppe hans högsta nivå någonsin. 67% favorable, och 29% unfavorable. Det är högre än när han lämnade presidentposten 2001, 64-34. Det är också rejält högre än 2008 då han åkt land och rike runt och attackerade Barack Obama, när den demokratiska primärvalssäsongen var igång. Då var siffrorna 52-42 och en del trodde att han för evigt förstört sin ställning i det demokratiska partiet. Tydligen inte.

För en annan ex-president verkar det också ha vänt. George W Bush är visserligen inte uppe på plussiffror ännu, men trenden har definitivt vänt. 2008 var det bara 31% favorable och 65% unfavorable. Nu är siffrorna 54-42.

1 kommentar:

Tobias Levander sa...

Den ende av de tre som definitivt kandiderar är Romney. Jag tror inte att Palin ställer upp. Hon har gjort väldigt lite som tyder på att hon planerar en kampanj. Hursomhelst torde hon ha liten chans att vinna nomineringen, då även många aktiva republikaner som gillar henne inser att hon har liten chans att vinna brett folkligt stöd.

Huckabee är ett stort frågetecken. Hans uttalanden är ambivalenta. Ena dagen talar han som en kandidat, nästa dag talar han som en person som en person som gärna stannar där han är. Jag misstänker att han inte riktigt vet han vill, vilket inte är en bra utgångspunkt för en kandidat.

Kanske är Romneys värste konkurrent i dagsläget Haley Barbour, som skulle kunna gå hem bland många konservativa väljare som är skeptiska mot den ombytlige Romney. Barbour har emellertid en del egna problem, som skulle kunna lämna fältet öppet för en kandidat som Pawlenty.

Just nu verkar Romney starkast i ett ganska svagt startfält. Mycket kan dock hända på ett år. Vid denna tid 1991 var det få som såg Bill Clinton som en möjlig blivande president.