2011-03-28

Den latinamerikanska väljargruppen växer fort

Amerikaner med latinamerikanskt ursprung utgör nu 16 procent av befolkningen i USA. Upp från 13 procent 2000. Bland barn (under 18 år) är siffran hela 23 procent. Över hälften av befolkningstillväxten i landet de senaste tio åren kommer från den här gruppen.

Detta är, eller kan bli, ett problem för republikanerna - och såklart en stor tillgång för demokraterna.

Varför? För att demokraterna hittills presterat så mycket bättre i den här väljargruppen.

John McCain fick bara 31 procent av de latinamerikanska rösterna i presidentvalet 2008.

McCain är en bra illustration på republikanska politikers dilemma. Han hade utmärkt sig som en politiker som ville ha breda och hyfsat generösa lösningar på frågan om illegala invandrare (i huvudsak från Mexico). Den uppgörelse som han stod bakom våren 2007 sänkte nästan hans presidentkampanj. Han fick backa från den och helt sluta prata immigration. Frågan var återigen känslig när han ställde upp för omval till senaten 2010 och han intog då en - i mitt tycke - obehagligt hård linje. Det funkade och han avvärjde enkelt den svåraste utmanaren i det egna partiet.

I nio delstater dubblades den latinamerikanska befolkningen senaste tio åren. John McCain vann sju av dessa, bland annat hans hemstat Arizona. Än så länge är gruppen alltså inte tillräckligt stor för att tippa balansen åt andra hållet. Men gruppen kommer fortsätta växa. Till exempel i Florida, en delstat som är välkänd för att kunna avgöra vem som vinner ett presidentval.

Så är loppet kört för republikanerna hos den latinamerikanska gruppen? Nej, naturligtvis inte. President Bush fick 44 procent av gruppens röster 2004. Hans bror, Jeb Bush, nådde över 50 procent när han blev omvald som guvernör i Florida. Republikanerna kan också peka på att Marco Rubio blev vald till senator från Florida, Susana Martinez till guvernör i New Mexico och Brian Sandoval till dito i Nevada.

Men så länge som republikanska primärvalsväljare lägger vikt vid frågan om illegala invandrare, och de republikanska kandidaterna använder frågan mot varandra så kommer republikanerna ha uppförsbacke hos den latinamerikanska väljargruppen.

Inga kommentarer: