2011-01-28

Ditt och datt

Rahm Emanuel har haft några jobbiga dagar. Efter att ha få klart från flera instanser att han får ställa upp i valet, trots att han inte har bott i Chicago på ett år, vilket är kravet, så kom ett rejält bakslag häromdagen. En domstol meddelade att han inte har rätt att ställa upp i valet (men han skulle få rösta). Emanuels kampanj överklagade direkt till Illinois Högsta domstol där han nu fick rätt att ställa upp i valet. Därmed torde alla formella hinder vara ur vägen för Emanuel (men det har jag trott tidigare också).

Den märkliga storyn om Jon Huntsman fortsätter. Han är tidigare guvernör i Utah och just nu ambassadör i Kina, utsedd av president Obama. För några veckor sedan kom nyheten att han kanske funderar på att ställa upp i presidentvalet. Det avfärdades av många som otroligt, och som hans chef sa vid Hu Jintaos besök i DC nyligen: "And I'm sure that him having worked so well for me will be a great asset in any Republican primary."
Men enligt The Fix håller hans rådgivare på att förbereda en kampanj. Bloggen tar också en titt på hans inre cirkel av rådgivare. Som för övrigt har stora likheter med John McCains tidigare 2008-team.

Mike Pence, republikansk kongressledamot från Indiana, har länge förberett en presidentkampanj. Han avsa sig till exempel sin topposition inom republikanerna i representanthuset efter valet. Sedan dess har vägen till guvernörsposten i Indiana öppnats på vid gavel, efter att flera svåra motståndare har meddelat att de inte ställer upp. Så nu säger Pence nej till en presidentkampanj och kommer fokusera på Indiana.

Jay Carney heter mannen som kommer bli ett av USA:s mest kända ansikten. Han tar nämligen över efter Robert Gibbs som Vita husets pressekreterare. Idag jobbar han åt vicepresident Biden, men har i huvudsak varit journalist. Senast som byråchef i Washington DC för Time Magazine. Han var en av de reportrar som var med president Bush på Air Force One under 9/11.

Idag lämnar Jim Messina Vita huset. Han är idag biträdande stabschef och kommer efter en långsemester flytta till Chicago för att vara Obamas kampanjmanager.

Inga kommentarer: