President Obama gör nu en hel del förändringar för att bemanna sin återvalskampanj, som kommer att drivas från Chicago, precis som förra gången. Julianna Smooth, Vita husets "social secretary" kommer leda hans fundraising som biträdande kampanjmanager. Jennifer O'Malley Dillon blir också bitrände kampanjmanager med ansvar för gräsrotsoperationen. Patrick Gaspard flyttar Vita husets politiska operation till DNC. Så gott som alla som ledde Obamas kampanj 2008, kommer vara med i ledningen 2012. På samma sätt agerade president Bush, medan president Clinton bytte ut stora delar av teamet. Troligen kommer Obama skicka in papprena och därmed officiellt bli kandidat i mars eller april.
Kinas president Hu Jintao är på besök i USA och välkomnades med en officiellt statsmiddag i Vita huset. Något han inte fick för fem år sedan på president Bushs tid. Men han har också fått möta den fria pressen, vilket han verkade uppleva som något jobbigt.
Senator Joe Lieberman har meddelat att han inte ställer upp för omval. Lieberman förlorade det demokratiska primärvalet i Connecticut 2006, och ställde då istället upp som oberoende kandidat. Han vann mycket tack vare att republikanerna drog tillbaka sitt aktiva stöd för sin egen kandidat. Det kommer inte hända igen, så Liebermans chanser var mycket små. Och gå tillbaka till demokraterna är nog uteslutet (han jobbar med demokraterna i senaten), inte minst eftersom han stödde McCain i presidentvalet. McCain tycker att Lieberman borde bli försvarsminister. Två kandidater har klivit fram och sagt att de ställer upp i demokraternas primärval, Chris Murphy (som lanserar med YouTube-video) och Susan Bysiewicz. Det blir troligen svårt för republikanerna att vinna platsen.
Även senator Kent Conrad från North Dakota har meddelat att han inte ställer upp för omval. Därmed får republikanerna en stor möjlighet att ta över platsen.
En som inte ger upp är senator Bill Nelson från Florida, som ställer upp för omval.
Det är många möjliga 2012-kandidater som rör på sig nu. Sarah Palin håller tal i Nevada och hennes medarbetare sonderar terrängen i Iowa. Mike Huckabee åker på bokturné, med flera stopp i Iowa.
En som inte är lika aktiv i Iowa som förra gången är Mitt Romney. Han har bara besökt delstaten två gånger sedan 2008. För det får han kritik. Time har för övrigt en längre artikel om Romney.
Det är tätt i toppen bland de möjliga republikanska kandidaterna. I en ny opinionsmätning får Huckabee 21%, Palin 19% och Romney 17%.
I South Carolina startar nu ett gäng konservativa en "Draft Pence"-rörelse för att få honom att ställa upp i presidentvalet.
Ron Paul, kongressledamot från Texas, och udda fågel i det republikanska primärvalet 2008, funderar på att ställa upp i senatsvalet 2012. Sittande senatorn Kay Bailey Hutchinson har nämligen meddelat att hon inte ställer upp för omval. Hans son, Rand Paul, valdes alldeles in i senaten.
Förre vicepresidenten Dick Cheney hyllar Mitch Daniels och menar att han skulle kunna göra ett bra jobb som president.
Rahm Emanuel har haft besök av president Clinton som hjälpt till att kampanja och hade dessutom dragit in över 10 miljoner dollar till den sista december.
Tidigare var det talmannen Nancy Pelosi som var republikanernas huvudfiende i media. Nu verkar de skifta fokus till Harry Reid.
Lyndon Johnson var noga med utformningen av sina kläder. Här är ett klipp när han ringer och beställer byxor...
Jon Huntsman, tidigare guvernör i Utah, skapade rubriker för ett par veckor sedan, efter att han hintade om att hans politiska karriär inte var över. Skulle han utmana president Obama 2012, trots att han nu jobbar som ambassadör åt honom i Kina? Det är inte särskilt troligt, av flera anledningar, men det finns en annan mer trolig förklaring: Senatsvalet 2012. I en mätning leder Huntsman stort (48%-21%) över sittande senatorn Orrin Hatch.
5 kommentarer:
Du har bestämt dig för att fullständigt ignorera skottdramat i Arizona? Jag är inte förvånad, men ändå.
E.Ljung,
Jag är inte heller förvånad, eftersom Sundin på sin blogg främst fokuserar på att analysera amerikansk valpolitik.
Jag bloggar själv om amerikansk politik och ens intressefokus i kombination med bloggtid sätter oftast gränserna för vad man skriver och inte skriver om.
Din bristande förvåning över att Arizona inte omnämnts tycks dock bero på något annat? Vad menar du att det skulle vara, undrar jag?
Att en amerikansk kongressledamot nästan blir dödad har inget med valpolitik att göra?
Det kom genast upp en diskussion om klimatet i den amerikanska politken. Vissa ansåg att den kunde påverka knäppgökar till att utföra våldsbrott, andra inte.
Bortser man från hela den frågan, så finns fortfarande frågan om Giffords kan fullfölja sitt uppdrag.
Detta då klara exempel om man bara vill se på frågan genom analys av valpolitik.
Vad jag undrade var mest varför du -inte- var förvånad över att Sundin inte rapporterat om saken?
Ett sådant påstående indikerar nämligen att du anser att han medvetet undviker skottdramat. Om det är vad du tror att han gör, så skulle jag vilja veta varför du tror att han gör det?
För att dra till men en tredje vinkel på det som valpoltik. Efteråt så ansåg vissa att rapporteringen och kraven på en mer civilizerad ton var attacker mot vissa politiker.
Om att Lieberman och Conrad inte ställer upp för omval passar in, så borde att en representatledamot som blivit skjuten och med en stor sannolikhet inte kommer att kunna ställa upp för omval om ens klara av att fullfölja den period hon valts till också passa in, tycker du inte det?
Att det inte passar in hans rapportering? Jag kan ha helt fel i den åsikten, Sundin själv är ju helt tyst. Hade ju faktiskt förväntat mig att han skulle börja försvara Palin som utlovat, eller de anklagelser hon ansåg sig vara utsatta för kanske inte var bland de dummaste?
Skicka en kommentar