Efter valet där väljarna valde, är det nu dags för politikerna att välja varandra. Framförallt är det i representanthuset som det interna spelet nu är i full gång.
Om vi börjar med förlorarna, så antog alla, förutsatte, att Nancy Pelosi inte skulle fortsätta som ledare för demokraterna, om hon förlorade majoriteten. Som vi vet så gjorde hon det, men meddelade idag att hon tänker kandidera till att fortsätta som ledare, nu minoritetsledare. Det togs nog inte mot med öppna armar från många demokrater, som inser att hon inte är någon väljarmagnet och inte har någon större lust att gå till val men henne som frontfigur 2012.
Hon kommer troligen bli utmanad av någon, men hittills har ingen klivit fram. En del säger i alla fall att de inte kommer rösta på henne.
Det vanliga är att en talman som förlorar majoriteten avgår som ledare. Men det finns undantag: Ingen mindre än den legendariske Sam Rayburn (som Lyndon Johnson brukade kyssa på flinten). Han fortsatte som ledare i minoritet, två gånger dessutom - och blev talman igen. Totalt var han talman i 17 år. Längre än någon annan.
Republikanerna blev däremot överlyckliga av hennes beslut. De har kampanjat på "Fire Pelosi", men tryckte nu snabbt upp en banderoll med en ny slogan:
Steny Hoyer, majoritetsledare och nummer två hos demokraterna, hade varit en tänkbar efterträdare till Pelosi. Han vill fortsätta i ledarskapet och som tvåa. Det innebär posten som whip. Den innehavs idag av James Clyburn, som gärna vill behålla den.
Hos republikanerna verkar John Boehner vara så gott som klar som ny talman, och republikanernas nummer två i huset, Eric Cantor, petas också upp ett pinnhål till majoritetsledare.
Om titeln som Conference Chair, nummer fyra i betydelse, kommer det bli strid. Michele Bachmann från Minnesota vill ha platsen, som nu lämnas vakant när Mike Pence avgår (troligen för att ställa upp i presidentvalet). Men det vill John Hensarling från Texas också. Och han har stöd av de andra republikanska ledarna, som Boehner, Cantor och Paul Ryan. Bachmann har stort stöd hos de socialkonservativa runt om i landet och startade och leder Tea Party Caucus i kongressen. Men Hensarling är en av de mest konservativa medlemmarna av representanthuset, så Tea Party-folket blir nog inte så besvikna om det blir han som vinner.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar