2010-11-11

Ditt och datt

Jag är hemma i Sverige igen. Saknar att ha på MSNBC, Fox News och CNN i bakgrunden. Men tack vare kära gamla internet går det ju rätt bra att följa amerikansk politik även härifrån. Här är ett litet axplock av det som händer och har hänt.

Striden om andrapositionen hos demokraterna fortsätter. Steny Hoyer (nuvarande nummer två) och Jim Clyburn vill båda åt den. Det verkar vara Hoyer som har mest vind i seglen. Bland annat har sju kommittéordföranden uttalat stöd för honom.

Nästa år är det val igen. Tre guvenörsval ska avklaras, kanske fyra. De tre är Kentucky, Louisiana och Mississippi. Det eventuella fjärde är West Virginia där ett extraval kan komma att hållas, eftersom sittande guvernören Joe Manchin tar plats i senaten i januari. I Louisiana ställer högprofilerade Bobby Jindal upp för omval.

Trots stora framgångar i valet är det inte alls självklart att Michael Steele får fortsätta som republikanernas ordförande. Han har avverkat ett antal grodor under sina två år och nu verkar en del republikaner för att få bort honom.

Senator Jim DeMint säger att han inte ställer upp i presidentvalet 2012. DeMint driver ofta en annan linje är det republikanska ledarskapet och har stöttat flera outsiderkandidater inför årets val. Marco Rubio, nyvald senator från Florida, var en av dessa.

Tre biljoner dollar i besparingar och en biljon i ökade intäkter, föreslår president Obamas Fiscal Commission, under den kommande tioårsperioden.

President Obama kunde inte presentera någon överenskommelse om ett frihandelsavtal med Sydkorea, som han i dagarna besöker i samband med G20-mötet. Han hoppas dock att avtalet ska vara färdigförhandlat inom några veckor.

Tim Pawlenty kanske blir kvar som guvernör i Minnesota längre än han hade planerat, nämligen den 3 januari 2011. Guvernörsvalet mellan Tom Emmer (R) och Mark Dayton (D) ska nämligen räknas om och efter omräkningen, som planeras vara klar i början av december, kan överklaganden och juridiska strider vidta. Så länge ingen ny guvernörs utses får Pawlenty fortsätta.

Mitt Romney kommer med all sannolikhet ställa upp i presidentvalet igen. Han ligger, enligt mätningar, bra till. Det kanske största hindret för honom är den sjukförsäkringsreform han genomförde som guvernör i Massachusetts. Den påminner en hel del av Obamas sjukförsäkringsreform. Tea Party Express ordförande Amy Kremer säger att den kommer ligga honom i fatet.

Vita huset signalerar nu att de är redo att diskutera en förlängning av Bushs skattesänkningar, även för de med en årsinkomst över 250 000 dollar. Obama vill egentligen bara behålla sänkningarna för de under 250 000, men kan nu, efter valet, tänka sig en kompromiss.

Michele Bachmann ger upp striden för att bli nummer fyra inom republikanerna i representanthuset och stödjer istället motståndaren John Hensarling från Texas.

Inga kommentarer: