2010-11-03

Demokratisk slakt - och Säffle har en plats i kongressen

Jag tror att det är en korrekt beskrivning av kvällens val. Visserligen är inte allting färdigräknat ännu, men demokraterna blev slaktade. De tar över majoriteten i representanthuset och vinner troligen netto sju eller möjligen åtta platser i senaten. Antalet vunna platser i representanthuset kommer landa upp mot, eller över 60 stycken, vilket är den största svingen sedan 40-talet. Större än den omtalade republikanska revolutionen 1994. Republikanerna tar dessutom över åtta eller nio guvernörsposter.

Men demokraterna är inte helt utan segrar. Harry Reid höll stången i Nevada mot Tea Party-kandidaten Sharron Angle.

Tea Party-rörelsen har haft stora framgångar, bland annat i form av nya senatorerna Marco Rubio och Rand Paul. Men inte enbart framgångar, som fallet Sharron Angle visar. Eller fallet Christine O'Donnell i Delaware. Det var två dåliga kandidater och sådana vinner inte val, inte ens med stöd av Tea Party-rörelsen.

Det är egentligen nu det intressanta börjar. Hur kommer president Barack Obama hantera situationen? I morgon, kl 13 lokal tid, håller han pressträff för att kommentera valet. Jag antar att han kommer bjuda in det republikanska ledarskapet till Vita huset. Sedan, på fredag, åker han på en tio dagars utrikesresa till Asien. Allt detta påminner väldigt mycket om president Clinton, efter förlusten 1994. Men tänker Obama göra upp med republikanerna och flytta mot mitten?

Och hur kommer republikanerna, och framförallt Tea Party-kandidaterna, att hantera situationen? De har gått till val på tydliga principer som de lovat att hålla heliga. Det kommer bli svårt att göra det. Politik handlar väldigt mycket om kompromisser.

Därmed checkar jag ut för i natt, och återkommer med fler funderingar och uppdateringar lite senare.

Till sist: Säffle har nu sin egen man i kongressen, i form av svenskättlingen Randy Hultgren. Inte illa.

Inga kommentarer: