2010-10-29

Tredje gången gillt för Dan Seals?

Det är slutspurt nu och trupperna behöver peppas för de sista dagarnas slit. Det var därför demokraternas ordförande, tidigare guvernören i Virginia och en Barack Obamas närmaste Tim Kaine (som jag tippade skulle bli Obamas vicepresidentkandidat), var i Illinois ikväll.

Jag var där.

Ordföranden för Folkpartiet i Norrköping och ordföranden för demokraterna i USA.

Demokraterna får försvara sig över stora delar av USA, men i Illinois' tionde distrikt är de på offensiven. Deras kandidat Dan Seals ställer upp för tredje gången på raken och har en hyfsad chans att vinna. Rothenberg menar att den lutar svagt åt Seals. Ordförande Tim Kaine sa att Seals utgör en av deras tre bästa möjligheter att ta en republikansk plats i representanthuset.

Naturligtvis försågs volontärerna, som vanligt, med mat i mängder.

Ikväll besökte alltså Tim Kaine ett av Seals kampanjkontor - fyllt med "Seal the Deal" och andra lustigheter - för att peppa gräsrötterna. Jag pratade med flera av dom. Seals verkar ha en trogen kärntrupp. Alla jag pratade med hade hjälpt honom i fem-sex år, alltså även när han ställde upp och förlorade två gånger mot Mark Kirk (som nu istället ställer upp i senatsvalet) 2006 och 2008.

Seals introducerade Kaine med att säga att det var skönt att ha en ordförande man inte behövde skämmas för. Republikanernas ordförande Michael Steele har trampat i klaveret ett antal gånger.

Kaine gav tre anledningar till varför det var viktigt för demokraterna att vinna.

1) Demokraterna har rätt, och det är ingen dålig utgångspunkt, sa han. Han räknade upp vad president Obama och demokraterna genomfört de senaste två åren.

2) Kandidaterna. Han berättade kort om Seals, gav honom sitt stöd och betonade ett par gånger att han inte var någon karriärpolitiker.

3) Det motståndarna erbjuder är riktigt läskigt. Han frågade om någon sett Star Wars. Detta är The Empire strikes back. De förlorade 2008 och nu slår de tillbaka. Mycket fokus på hur mycket pengar republikanerna och utomstående republikanska organisationer har. Men de har inte folket, påstod han. Det som ni gör här, det gör inte motståndarna. Vilket naturligtvis inte är sant, men nu handlade det om att mobilisera de egna gräsrötterna. Då är pengar till skumma organisationer med okända givare, mot deras gräsrotsarbete en bra kontrast.

Kaine och Seals peppar gräsrötterna.

Stämningen hos gräsrötterna var någorlunda god. De är inställda på att demokraterna kommer förlora, men Dan Seals goda chanser höll humöret uppe.

Seals var mycket trevlig och vad det jag kan läsa om honom låter vettigt. En av hans kampanjarbetare, som varit med i vardagsrummet för sex år sedan när kampanjadet börjat, sa att han både hade hjärna och hjärta. Han är affärsman, men också son till en socialarbetare. Moderat i ekonomifrågor, liberal i sociala.

Dan Seals och yours truly.

Inga kommentarer: