2010-10-22

Läget i senatsvalet

The Cook Political Report gör analyser av val och sätter ett omdöme utifrån rådande opinionsläge, med mera, om vem som kommer vinna och förlora.

De har nu ändrat statusen på tre senatsval, från toss up (helt jämnt) till lean (lutar åt...).

Det är i Wisconsin där Russ Feingold (D) försvara sin plats och i Missouri där platsen är öppen men idag innehavs av en republikan. Båda dessa går från toss up till lean republican.
I Connecticut ställer inte Chris Dodd (D) upp för omval och den flyttas nu från toss up till lean democrat.

Det innebär att hos Cook ser republikanerna ut att vinna fyra demokratiska platser i senaten och åtta val är toss up. Sju av dessa innehavs av demokrater. Om republikanerna vinner de fyra och sex av sju toss ups och undviker att förlora sin egen toss up, så återtar de majoriten i senaten.

Det är ganska vanligt med så här många toss ups på valdagen. Normalt sett faller de ändå ut mycket kraftigt till fördel för det parti åt vilket håll valvindarna blåser. Tittar vi på resultaten de senaste åren, och om samma sak upprepar sig i år, så finns det en stor chans att sex eller sju av de åtta toss ups går republikanernas väg.

1 kommentar:

Sven Wennerström sa...

Det ser ut att bli spännande även i senatsvalet, något som inte många trodde för bara ett par månader sedan.

Både Cook och Rothenberg är respekterade och har fint track record, men jag tror att det här valet är extra svårtippat. Det går ganska mycket rykten om att partiernas interna opinionsmätningarna svänger väldigt kraftigt beroende på att det är svårare än någonsin att bedöma vilka som faktiskt kommer att masa sig till valurnorna.

Även om jag tror att utfallet den 2 november (eller när vi nu får se valresultatet) i stort sett kommer att följa det som förhandstippas, så tror jag också att det finns utrymme för ett par rejäla överraskningar.