2010-10-10

Ditt och datt

Sarah Palin ställer upp i presidentvalet "om det amerikanska folket vill det", sa hon i en webbvideosängning.

Men amerikanarna är inte lyriska. I alla fall inte enligt en undersökning i Wall Street Journal. Där säger visserligen 30% att de gillar Palin, men 48% gillar henne inte. Sämst av alla möjliga republikanska presidentkandidater. Mitt Romney får 21/30 (gillar/ogillar), Newt Gingrich 24/35, Mike Huckabee 26/25.

Enligt en annan undersökning tycker 16% av republikaner att Sarah Palin borde bli republikanernas presidentkandidat. Fast ännu fler tycker att Mitt Romney ska bli det. Han får 19%, Palin 16%, Mike Huckabee 12% och Newy Gingrich 9%.

Ytterligare en lista över politiska reklamfilmer från den pågående säsongen. En av de mest udda inledningarna i en reklamfilm står Christine O'Donnell för: "I'm not a witch." Hon är republikansk senatskandidat i Delaware. Uttalandet har bakgrund att hon 1999 i ett TV-program sa att hon "I dabbled into witchcraft."

Guvernörsvalet i Kalifornien där demokraten Jerry Brown har haft en hyfsat betryggande ledning över republikanen Meg Whitman. Det kanske ändras nu när en medarbetare till Brown kallat Whitman för hora, i en konversation med Brown. Det hela läckte ut och Browns kampanj har bett om ursäkt.

Whitman har för övrigt slagit rekord. Aldrig har någon satsat så mycket egna pengar på en politisk kampanj i USA. Hittills har hon spenderat 119 miljoner dollar. Det tidigare rekordet var på 108 miljoner och inhaddes av New Yorks borgmästare, Michael Bloomberg.

En som vet vad som kan hända om man säger något dumt i en valkampanj är George Allen. Han var senator från Virginia och pratades ofta om som republikansk presidentkandidat. Det var innan han kallade en kille för "macaca", ungefär apa, vid ett kampanjevent. Filmen på detta spreds och Allens förlorade mot Jim Webb. Nu tyder mycket på att Allen tänker försöka göra comeback 2012.

Rick Santorum är en tidigare senator som visat tydliga tecken på att han kommer göra ett frest på presidentposten. Nu startar han en political action committee i Iowa, som ska stödja republikanska kandidater. Iowa är, som bekant, först ut i när respektive parti ska välja presidentkandidat och extra viktig för de socialkonservativa, dit Santorum tillhör.

Allt har inte gått på räls när Rahm Emanuel börjat sin kampanj i Chicago. Han har gett sig ut på en "Tell It Like It Is"-tour och åker runt och pratar med folk på gatan. En del är arga över president Obamas politik som Emanuel tvingas försvara och media från första dagens kampanjande var inte lysande. Speciellt bilderna på Emanuel när han spritar händerna och gnuggar frenetiskt, efter att han skakat hand med folk, kanske inte är optimala.

Inga kommentarer: