2010-05-16

Ojämn kampanj för Vaughn Ward

Jag har skrivit några gånger tidigare om Vaughn Ward från Idaho. Han kampanjar just nu för att vinna den republikanska nomineringen och få utmana sittande demokraten Walt Minnick om dennes plats i representanthuset.

Ward var McCains delstatsdirektör i Nevada, det var så jag lärde känna honom.

Ward har alla förutsättningar att lyckas. Drygt 40 år gammal, medalbehängt marinkårsbefäl i Irak, tidigare CIA-officer och erfarenhet från politiken via arbete för en senator i Washington samt McCain-kampanjen.

Det började också rätt bra. Tidigt stöd från John McCain och det republikanska etablissemanget, hyfsad fart på fundraisingen och numera uppbackning även från Sarah Palin.

Men kampanjen har råkat ut för en del missöden. Det började med att Ward försökte göra om Scott Browns trick och använda en pickup truck i en reklamfilm:


Problemet var bara att någon kom på att bilen som användes i filmen inte alls tillhörde Ward, utan tillhörde en supporter.

Sen var det en annons på internet, där Ward poserar i full stridsutrustning, vilket inte är tillåtet i politisk reklam enligt marinkåren. Ward har inte, pga ett misstag enligt honom själv, inte uppgett en del tillgångar hans fru hade. Tillgångar som var kopplade till hennes jobb på impopulära Fannie Mae. Uppgifter har också kommit fram om att han jobbade som praktikant för en demokrat i sina unga år. Vilket man förklarade med att han behövde arbetslivserfarenhet. Konstigare var han finns i rullorna som volontär för demokraten Tim Kaines guvernörskampanj 2005. Kaine är numera ordförande demokraterna i USA. Ward förnekar kännedom om det hela. Ward missade också att rösta i presidentvalet 2008. Eftersom han inte hann åka hem till Idaho, enligt honom själv.

Nu hade det också kommit anklagelser om att texter på hans hemsida varit rena plagiat från andra politiker och kandidater.

De senaste anklagelserna har gjort att Ward bara några dagar innan det republikanska primärvalet valt att sparka sin kampanjmanager.

Trots allt detta leder han över motståndaren Raul Labrador 34-16, enligt en färsk undersökning.

7 kommentarer:

E. Ljung sa...

Låter som lite mer än en ojämn kampanj och missöden.

Finns det någon republikansk politiker i Nevada som det går uppåt för?

Sittande senatorn Ensign har rullat runt i sängen med frun till en medarbetare, och hans mutor till medarbetaren har lett till en FBI undersökning.

Sue Lowden, republikanen som ledde bland republikanerna för delstatens andra senatsplats, och den som låg bäst till mot majoritetsledaren Reid, rasar i opionsundersökningarna tack vare hennes plan om byteshandel, med höns, för att betala sin läkare.

Och nu Ward som vill in i representanthuset.

Mathias Sundin sa...

Ward bor och kampanjar i Idaho.

Tobias Levander sa...

I en debatt med Labrador har Ward påstått att Puerto Rico är ett land. Då puertoricanen Labrador replikerade att Puerto Rico faktiskt är en del av USA svarade Ward: "I really don't care what it is. I mean, it doesn't matter. I don't care." Detta svar verkar lite oroväckande från en person som aspirerar på att bli amerikansk kongressledamot.
Jag tvivlar på att detta felsteg i sig påverkar hans chanser i primärvalet nämnvärt, men efter att han fått massor av annan dålig press gör det ingenting bättre.
Länk

E. Ljung sa...

Ouch, tack för påpekandet Mathias.
Han passade så bra in bland resten av Nevadas republikaner, men sen så läste jag tidigare idag att Palin nu åker till Boise för att hjälpa honom (efter hans senaste feltramp som Tobias skriver om.)

Och Boise ligger ju verkligen inte i Nevada. Tror att jag mixade upp det hela när jag halvläste att du träffade honom i Nevada.

Så kan det gå.

Det senaste klavertrampet spelar ingen roll för Ward annat än att antalet ökar. Republikanerna gör redan allt de kan för att få hispanics att sky deras parti på samma sätt som african-americans. Tex när de stödjer den nya lagen i Arizona eller ställer sig bakom Rand Paul.

E. Ljung sa...

TPM undrar om Ward är den värste kandidaten någonsin.

Lucas Baumbach, republikan från Idaho med sikte på delstatssenaten, har gjort en video med Ward och Obama där de är rätt så enkelt att se att Ward har kopierat stora delar av ett av Obamas mest kända tal, det som han höll på det demokratiska konventet 2004. Lite värre än bara anklagelser, och om han nu skall plagiera, borde han inte plagiera en republikan?

Tre republikanska veteraner i Idaho säger nu till Ward att göra det rätta och lämna primärvalet.

Får se om han klarar av att göra det rätta, istället för att sparka andra är det nu dags att sparka sig själv.

Tobias Levander sa...

Ward verkar ha förlorat primärvalet till Raul Labrador. Detta kan nog ses som ännu ett exempel där etablissemangets kandidat får på nöten, vilket tycks vara något av en trend detta år.

E. Ljung sa...

Tobias, tror inte den förklaringen passar här, som Mathias skrev, han ledde över Labrador 34-16. En undersökning för bara någon dag sedan gav honom en ledning om än knapp, men nu ser han ut att ha förlorat stort.

Ward hade vunnit stort om det inte visat sig att han både var okunning och en plagiarist.
Hans politiska karriär är nu över.