2010-04-22

Oh Crist

Floridas guvernör Charlie Crist har problem. Det är ingen nyhet. Den stora frågan nu är om han kommer överge republikanerna och försöka bli senator från Florida som oberoende kandidat.

"I'm getting a lot of advice in that direction. And so, I'm a listener. I'm certainly listening to it."

Säger Crist själv nu, trots att han tidigare bestämt hävdat att han kommer stanna hos republikanerna. Anledningen till den möjliga omvändelsen under galgen är utmanaren Marco Rubio. I inledningen av kampanjen var han okänd och nästan utan pengar. Nu drar han in mer pengar än Crist och fått stöd av stora delar av det republikanska toppskiktet i landet. Senast ut var Mitt Romney, och härnäst på tur står Eric Cantor.

Det funkade ju för Joe Lieberman, tänker kanske Crist.

Lieberman förlorade den demokratiska nomineringen till Ned Lamont 2006, och ställde istället upp i valet som oberoende kandidat. Men i hans fall så mötte han inte något republikanskt motstånd. Republikanerna backade undan, övergav sin egen kandidat och lät Lieberman och Lamont göra upp.

Men Crist är ingen Lieberman. Lieberman förlorade mot Lamont eftersom han stod upp för Irak-kriget. Han stod för sina principer, övergav sitt parti för sina principer. Om Crist överger republikanerna kommer han säkert säga att partiet lämnat honom, och inte vice versa, men folket kan mycket väl uppfatta det som att han lämnar partiet för sin egen skull.

Det som talar för att Crist satsar på en kandidatur som oberoende är den opinionsundersökning som sa att han som oberoende leder ett race mellan tre kandidater. Crist leder med 32%, före Rubio med 30% och demokraten Kendrick Meek på 24%.

I samma undersökning får Marco Rubio 56% mot Charlie Crists 33% när det kommer till den republikanska nomineringen.

Crist har till den 30 april på sig att bestämma sig.

Inga kommentarer: