2010-02-05

Ditt och datt

Tidigare senatorn Dan Coats (R) från Indiana kommer troligen utmana sittande senatorn Evan Bayh (D) i höstens val. Två opinionsanalytiker ändrade direkt statusen på racet från säker till svagt övertag för Bayh.

John McCain möter för första gången en svår utmanare i primärvalet för hans plats i senaten. JD Hayworth utmanar honom från höger och McCain svarar med hårda metoder. Bland annat har han lyckats stoppa Hayworths radioprogram där han allt som oftast bashade McCain.

Det gnälldes lite under våren och sommaren på Barack Obamas alla presskonferenser. Nu har han inte hållit någon sedan juli, och såklart gnälls det istället om det. Istället har Obama ställt upp på många en mot en-intervjuer.

Chuck Schumer är minst sagt välfinansierad inför höstens val. Tre miljoner dollar in sista kvartalet 2009 och hela 19,4 miljoner dollar i kassakistan.

Scott Brown har nu svurits in i senaten som den 41:a republikanska senatorn.

Brown lärde av Obama-kampanjen och utvecklade två dörrknackningsapplikationer till iPhone och Blackberry. Det underlättade väsentligt deras get out the vote-operation.

En som vill upprepa Browns prestation i Massachusetts är Charlie Baker, men istället för senaten siktar han på guvernörsposten. The Fix skriver om denna stigande stjärna inom republikanerna.

The Fixs läsare har listat de bästa politiska böckerna. Spara och dela ut till vänner och bekanta inför födelsedagar och julaftnar.

Sue Lowden tampas med Danny Tarkanian om att bli republikanernas utmanare till Harry Reid i Nevada. Båda leder över Reid med runt 10 procentenheter i mätningarna. Nu kör hon igång med TV-reklam.

I Illinois blev det Mark Kirk som tog hem den republikanska nomineringen och Alexi Giannoulias den demokratiska. Kirk leder i en första mätning efter att de två blev klara.

Med anledning av det politiska klimatet och republikanska rekryteringsframgångar, som den med Coats i Indiana, ställer sig The Fix frågan om till och med demokraternas majoritet nu är i fara.

The Rothenberg report rankar fyra demokratiska platser som troliga republikanska vinster. Sju race är fifty-fifty, tre demokratiska och fyra republikanska.

Don't ask, don't tell, är på väg att ändras. Barack Obama vill det och han bland annat stöd av Colin Powell, tidigare utrikesminister och ordförande för joints chief of staff.

Att Charlie Crist har problem i Florida är ingen nyhet. Med det blir bara värre och värre för honom. Utmanaren Marco Rubio leder nu med 44-30 i en ny mätning. Ska Crist ställa upp som independent i valet, frågar sig nu en del.

40 kommentarer:

Björn Börjeson sa...

Det är otroligt så kunnig du är om amerikansk politik Mathias!
Ha en synnerligen trevlig helg!

Corona sa...

Obama blev ju utfrågad av representanthusets republikaner och lyckades sopa mattan med dem och även bevisa att han klarar sig utmärkt utan teleprompter. Men du kanske missade det? I så fall bör du se det. Lyckligtvis så var ju republikanerna så fulla av sig själva att de gick med på att TV-sända det hela. Och för de som tror att republikanerna vann, FOX News blev så oroliga över vad de såg att de slutade sända innan det var klart, MSNBC har kört om det hela ett par gånger.

McCain flipp-floppar vidare, efter att han har svängt i klimatfrågan så har han nu också flip-floppat i frågan om DADT. Tidigare så ansåg han att om militären kom och sa att de ville få bort lagen så skulle han stödja dem. Nu vill de det men McCain har som sagt flip-floppat. Under valrörelsen så hette det 'Country First', men det gällde väl bara om han fick styra landet. Han har verkligen visat att han aldrig var värdig att bli president, och mängder med republikaner verkar ha fattat det nu också och planerar att rösta bort honom.

Skulle Crists siffror förbättras eller inte om McCain gav tillbaka för det stöd som Crist gav honom inför det republikanska primärvalet i Florida, och som mycket väl gjorde att han vann och därmed även vann hela primärvalet? Borde han inte visa sin tacksamhet? Palin har ju valt att ge sitt fortsatta stöd till McCain trots att en hel del gräsrötter inte tål honom. Kanske Crist inte vill ha McCains stöd? Rubio vill definitivt inte ha det.

Anonym sa...

"Nu har han inte hållit någon sedan juli, och såklart gnälls det istället om det. Istället har Obama ställt upp på många en mot en-intervjuer."

Kan det vara så att Obama inte vill utsättas för risken att behöva ljuga om sin egen laglighet som USA:s president, eller vad tror du, Mathias?

Mathias Sundin sa...

Vad menar du Magnus?

Anonym sa...

Jag menar att han inte uppfyller det första av tre krav i den amerikanska grundlagens artikel 2, avdelning 1.

Corona sa...

Magnus, vilken otur att någon av de republikaner som frågade ut honom, deras frågor blev inte modererade, ställde en fråga om var han var född. De kanske inte vågade? De lyckades säga en hel del idiotiska saker.

Enligt en undersökning så delar Magnus sin uppfattning med 36% av de amerikaner som säger sig vara republikaner. Endast 42% tror att han är det.
Sitter man i Sverige så tar sig en hel del information inte hit, vilket gör att de är svårt att faktiskt förstå vilka ordenliga knäppgökar de som är villiga att säga att de är republikaner är.
En ytterst liten del av alliansväljare skulle se sig själva som republikaner.

Anonym sa...

Grips inte av panik nu, Corona, svara istället på vad artikel 2, avdelning 1 i den amerikanska grundlagen ställer för krav på USA:s president.

Corona sa...

Magnus, jag gissar att du, om du nu är en birther, tänker på den femte klasulen:
"No person except a natural born Citizen, or a Citizen of the United States, at the time of the Adoption of this Constitution, shall be eligible to the Office of President; neither shall any Person be eligible to that Office who shall not have attained to the Age of thirty-five Years, and been fourteen Years a Resident within the United States."?

Har jag rätt?

Varför skulle jag gripas av panik? Det är de svenska republikanerna som inte har fattat hur totalt ur gängorna partianhängarna på andra sidan atlanten är som kommer att gripas av panik.

Titta på mer normala svenska McCainanhängare, de sitter ju och blundar med fingerna i öronen och skriker hur högt de kan.
De vill inte se verkligheten för vad den faktiskt är.

Anonym sa...

Det blir lätt panik hos Obama-anhängare när de upptäcker att de är lurade av sin idol; ett slags akut förnekelsefas som vanligen följs av ett våldsamt försvar.

Man behöver inte vara en "birther" för att vara trogen konstitutionen; till och med Obama har ju svurit att försvara grundlagen mot alla fiender (eller låt se, har han verkligen gjort det? Vad var det strulet vid installationen med Högsta domstolens chefdomare John Roberts egentligen handlade om och hur var det med den andra edsavläggelsen bakom stängda dörrar?).

Jag skulle uppskatta om du släppte allt struntprat om republikaner. Jag sympatiserar inte med republikanerna, och frågan om Obamas laglighet som USA:s president är en juridisk fråga, så lämna all politik utanför.

Du har i alla fall letat fram rätt grundlagstext. Kan du förklara vad texten innebär, särskilt begreppet naturligt infödd medborgare ("natural born citizen")?

Corona sa...

Magnus, strulet med insvurningen handlade om att Roberts var en idiot och fick för sig att han skulle försöka lära sig vad han skulle säga utantill, vilket det visade sig att han inte klarade av. Han borde ha använt en teleprompter. Obama blev inte president när han svor eden, det sker vid en bestämd tid, då saker tog längre tid än planerat förra året så var han faktiskt president redan när han svor eden, det skedde när Yo-Yo Ma spelade. Obama skulle ha rättat Roberts, men med tanke på alla konsperationsteorier så hade de inte hjälpt.

En ny konspiration jag inte hört om, Obama i konspiration med Roberts misshandlade eden så att den inte gäller så att de sedan tillsammans kunde svära eden till någonting helt annat...

Magnus, tillhör du de som anser att:
1. Obama är född i Kenya
2. Obama är brittisk medborgare
3. Obama är indonesisk medborgare
4. Hawaii var inte en stat
5. Obamas mamma var inte tillräckligt gammal
6. Obamas mamma var inte en medborgare tillräckligt länge
7. Obamas pappa hade redan en fru
8. Obamas föräldrar var aldrig gifta

Eller har kanske du läst någon annan teori som jag missat?

Anonym sa...

John Roberts är en idiot, så långt har du rätt, Corona, men kan du verkligen inte förklara vad kraven på presidenten i grundlagens artikel 2, avdelning 1 innebär?

Corona sa...

Magnus, varför tycker du Roberts är en idiot?

Kraven på presidenten? Om du nu inte menar kraven för att få bli president, vilket jag redan har tagit upp, så är det enda kravet på presidenten att han/hon skall svära presidenteden:

"I do solemnly swear (or affirm) that I will faithfully execute the Office of President of the United States, and will to the best of my Ability, preserve, protect and defend the Constitution of the United States."

'to the best of my Ability' är ju ett rätt så stort hål, se George W. Bush.

Jag gissar att du har en poäng någonstans. Istället för att försätta att avkräva mig saker, kan du komma till poängen?

Vad är det du anser att Obama har gjort, inte gjort, är, inte är, etc?

Anonym sa...

Corona: "Jag gissar att du har en poäng någonstans."

Visst är det så. För tredje och sista gången ber jag alltså dig, Corona, att förklara innebörden av den tidigare citerade grundlagstexten och då särskilt begreppet "naturligt infödd medborgare" ("natural born citizen"). Om du inte kan förklara ber jag någon annan bloggbesökare eller bloggägaren.

Mathias Sundin sa...

Jag tror det vore enklare om du gör det istället Magnus.

Anonym sa...

Det tror jag också, Mathias, men det är faktiskt inte så svårt. Att göra det på det sätt jag efterfrågar skulle leda till ett intressantare detektivarbete. Det är ju ändå förhoppningsvis skärpta personer som håller till på denna blogg. Jag vill gärna se vad som kan grävas fram av andra än mig i jakten på sanningen.

Corona sa...

Magnus, vad har du grävt fram i ditt detektivarbete?

Berätta istället var du har läst den teori som du tror på och vilken det är? Vad är det som inte gör Obama till 'a natural born citizen'?

Anonym sa...

Corona! Jag vill gärna se vad ni kommer fram till utan påverkan från mig.

"Berätta istället var du har läst den teori som du tror på och vilken det är?"

Jag tror inte man kan kalla det teori, det är snarare en definition av begreppet "naturligt infödd medborgare".

"Vad är det som inte gör Obama till 'a natural born citizen'?"

När vi kommer fram till en korrekt definition av begreppet kan vi konstatera det gemensamt och i samförstånd.

Corona sa...

Magnus, lycka till.

Anonym sa...

Gemensamhet och samförstånd är alltså ingenting för dig, Corona. Är det riktigt uppfattat? Lite ironiskt i så fall med tanke på vad Obama brukar propagera för.

Hur går det, Mathias, har du några lärospån att redovisa angående "naturligt infödd medborgare"?

Niklas sa...

Magnus:

Kom med något vettigt eller så tycker jag Mathias ska hindra dina kommenterar i framtiden.

Jävla troll...

Anonym sa...

Niklas! Börja med att hyfsa till språket, ditt lilla vulgo! Sedan kan du genast sluta kommentera här eftersom det är uppenbart att du inte har något att bidra med.

Stig sa...

Oj, en "politisk" blogg där det verkar vara fritt fram att komma med personliga påhopp?

Varför är det ingen som vill besvara den fråga som Magnus ställer?

Är det för att den är obehaglig att ta i eller beror det på att efterforskningar visar att Magnus har rätt?


Det är i alla fall vad jag kommit fram till efter att ha gjort de av Magnus efterfrågade undersökningarna.

Obama ser inte ut att uppfylla de krav som ställs på en person som skall agera president.
Det var inte särskilt svårt att få fram den informationen.

Anonym sa...

Oj, en större idiot än Corona har hittat sig hit. Det trodde jag inte var möjligt.

Anonym sa...

Är det hittills bara Stig som har vågat undersöka frågan om Obamas laglighet som USA:s president? Mathias, var håller du hus? Har du verkligen ingenting att säga?

Mathias Sundin sa...

Jag vet inte vad som får dig att tro att alla ska sitta och utreda saker bara för att du säger till oss. Om du vill ha fram en poäng varsågod och framställ den själv.

Anonym sa...

Tack för svar, Mathias. Det är väl inte orimligt att den som ägnar en blogg åt amerikansk politik har intresse av att ta reda på förutsättningarna för denna politik, eller hur?

Mathias Sundin sa...

Det rimliga är att jag på min egen blogg bestämmar själv vad jag gör och inte gör. Kom för fasen till poängen någon gång! Om du har någon.

Stig sa...

Det här känns lite märkligt att en bloggägare går in i en ordväxling med en läsare utan att komma framåt!?

För att bryta detta dödläge och förhoppningsvis föra diskussionen framåt får väl även jag, med mina ringa kunskaper komma med ett klargörande i frågan som inte besvaras.

Det är väl allmänt känt att båda föräldrarna måste vara amerikanska medborgare för att man ska räknas som naturligt infödd (dvs natural born) i USA?

Jag ser att många svenskar tom i denna enkla fråga inte vågar ta till sig sanningen om Obama, för visst måste väl ändå farmor Obama vara trovärdig?
Hon har vittnat i ett TV-program att hon personligen var med när Obama förlöstes, se klippet här:
http://www.youtube.com/watch?v=-4FqVRWgrNw

I och med detta äger Obama inte rätten att vara president i USA!

Mathias, jag antar det är detta Magnus menar.

Hoppas diskussionen kan fortsätta nu när alla fakta ligger framme på "bordet".

Anonym sa...

Tack, Stig; du gjorde det Mathias inte ville eller inte klarade av att göra.

Anonym sa...

Herregud.

Nej, det inte är "allmänt känt" att båda föräldrarna måste vara amerikanska medborgare för att man ska vara en natural born citizen. Inte i ett enda domstolsfall har det dömts åt det hållet. Inte heller står det i konstitutionen vad som anses vara en natural born citizen. Vill man vara snäll kan man anse det argumenterbart, annars kan man säga det vara utagerat och att det räcker med att vara född i USA.

Men ni tycker alltså det är bland det viktigaste i världen att Obama hade en brittisk farsa när han föddes, och att det är en anledning för honom att inte ställa upp på presskonferenser och debatter. Hur vänd från verkligheten kan man vara?

Sen påstår ni att han också skulle varit född utanför USA. När representanthuset klubbade igenom en bill som innehöll texten att Obama var född i Hawaii gjordes den så med siffrorna 378 mot 0.

Så, Magnus: Ingen förutom du och Stig bryr sig. Ingen. Okej?

Anonym sa...

En kall snubbe: "Vill man vara snäll kan man anse det argumenterbart, annars kan man säga det vara utagerat och att det räcker med att vara född i USA."

Man ska inte vara snäll när man tolkar grundlagen, man ska vara korrekt. Att påstå att det skulle finnas utrymme för någon snällhet i detta fall är helt befängt. Är du nykter?

Stig sa...

Att leva med skygglappar hela livet låter inte så smart, men enl
dig 1coolguy verkar det vara ett livsbeslut du tagit.

Enligt din mening spelar det ingen roll vilka lagar som gäller, huvudsaken är att man följer ledarfåret utan att någonsin ifrågasätta något alls!

Om du mot förmodan skulle klara av det kan jag rekommendera dig att använda googles översättningstjänst och sedan läsa, så gott du nu kan, om alla de människor i USA som VILL att lagen ska gälla ALLA!!!

Eftersom du inte bryr dig om att ta del av material jag lägger in här så får du fråga snällt nästa gång du önskar bevis för att det faktiskt är många som INTE tycker som dig!

Ha en fortsatt trevlig eftermiddag där ute i hagen!

Anonym sa...

Magnus:

Jag var snäll bara för er skull. Men visst, då säger vi att det är utagerat och att det räcker med att vara född i USA för att vara amerikansk medborgare, och att Obama således är en natural born citizen, så är alla nöjda. Nej, jag är sällan nykter.

Stig:

Nej, det var väl inte direkt det jag skrev, att det inte spelar nån roll vilka lagar som gäller.

Det är skillnad på lagtolkning och att bli helt förkrossad för att någon lyckades bli president trots att hans far var britt. Jag placerar er i det senare facket, och jag förstår inte hur något så oviktigt kan beröra er så mycket.

Det finns många dåliga lagar, och om alla skulle följa alla lagar hela tiden utan att ifrågasätta skulle vi leva i en stangnerande och rätt värdelös värld. Bara för ni blint följer ett annat ledarfår betyder inte att ni är bättre.

Men detta är helt oviktigt för denna diskussion, då Obama är född i USA och är en natural born citizen, oavsett hur mycket ni skriker om att han inte är det.

Anonym sa...

En kall (s)nubbe: "Men visst, då säger vi att det är utagerat och att det räcker med att vara född i USA för att vara amerikansk medborgare, och att Obama således är en natural born citizen, så är alla nöjda. Nej, jag är sällan nykter."

Tack för klargörandet på slutet. Det märks också på din argumentation och förståelse av fallet att du inte är nykter. Du blandar ihop begreppen "medborgare" och "naturligt infödd medborgare". Obama kan vara amerikansk medborgare (även om han inte har bevisat det) men han är inte en naturligt infödd medborgare vilket ju är vad som krävs för att vara USA:s president.

"Bara för ni blint följer ett annat ledarfår betyder inte att ni är bättre."

Jaså! Vilket ledarfår då?

Anonym sa...

Magnus:

Man kan bli amerikansk medborgare utan att vara född i USA.

Man är en natural born citizen om man också är född i USA.

Visa på ett domstolsfall där så inte är fallet eller håll käften.

Anonym sa...

En kall (s)nubbe: "Man är en natural born citizen om man också är född i USA."

Jaså! Skulle det räcka, menar du? Vem mer än du säger det? Hänvisa också till skriftlig källa!

Stig sa...

1coolguy, Vilken rätt har du att vara oförskämd?

Bara för att du inte klarar av att förstå USAs lagar så ska du absolut inte bete dig som du gör!

Seriöst så litar jag mer på farmor Obama än på pissidenten Obama.

OCH jag tycker också att det är av yttersta vikt att följa lagarna till punkt och pricka när det gäller presidentposten i ett av världens mäktigaste länder!

Förresten, enligt dig verkar det inte ens vara viktigt att ha ett presidentval, det är ju bara att hugga tag i nån som påstår sig vara amerikan!?!?!

Är du möjligen sosse eller feminist?

Anonym sa...

Stig:

"Vilken rätt har du att vara oförskämd?"

Du som gillar lagar borde väl veta att det inte finns nån lag mot att säga att du är en av dom största idioter jag påträffat på nätet och jag önskar du dog i en husbrand.

"Förresten, enligt dig verkar det inte ens vara viktigt att ha ett presidentval, det är ju bara att hugga tag i nån som påstår sig vara amerikan!?!?!"

Yep, att jag tycker det är oviktigt att Obamas far var britt eller amerikan för hur han sköter sitt jobb som president betyder onekligen att jag tycker man kan hugga tag i vem som helst och göra honom till president. Där har du en klar poäng jag måste vika mig för. Bravo, sir. Bravo.

Anonym sa...

Mathias! Tycker du det är OK att ha ett fyllo i dina bloggkommentarer som skriver följande: "att du är en av dom största idioter jag påträffat på nätet och jag önskar du dog i en husbrand."? Hur låg nivå vill du ha?

En kall (s)nubbe! Var någonstans och i vilket sammanhang blev du tidigare tilltvålad av Stig? Du är ju uppenbart inte bara ett fyllo utan även en riktig hatmånglare.

Anonym sa...

Magnus:

Skål!