2010-01-19

Hur många röster behöver Brown?

2008 var det senatsval i Massachusetts. John Kerry utmanades av Jeff Beatty och vann solklart med 66-31. Kerry fick nästan två miljoner röster, Beatty 900 000.

Kerry vann väljare som identifierar sig som demokrater, 41 % av väljarna, med 92-6 och independents, 42 % av väljarna, med 59-36.

Dessa två grupper utgjorde tillsammans alltså 83 % eller 2,4 miljoner väljare. Republikanerna utgjorde 17 %, eller knappt 500 000 väljare (hur dessa fördelade sig mellan kandidaterna framgår inte av vallokalsundersökningen, låt oss säga 90-10).

Enligt opinionsundersökningarna har Brown en klar ledning hos independents. 69-30 hos Politico, 64-33 hos PPP, 64-26 hos InsideMedford, och så vidare i ungefär samma stil.

Låt oss säga att slutresultat hos independents blir 65-35 till Browns fördel. Det skulle, med samma valdeltagande som 2008, ge honom knappt 800 000 röster.

800 000 plus ca 450 000 republikaner blir 1,25 miljoner röster.

Låt oss säga att Martha Coakley vinner demokrater lika stort som Kerry, 92-6, det ger henne knappt 1,1 miljoner röster.

1,1 plus independents cirka 420 000 röster blir 1,5 miljoner röster.

1,25 miljoner för Brown och 1,5 miljoner för Coakley.

Detta förutsätter ett valdeltagande lika högt som rekordåret 2008, vilket det inte kommer bli i år. Jag räknade dessutom ganska lågt i stödet hos independents för Brown jämfört med undersökningarna.

Jag vet inte vad denna lilla uträkning säger, men mig säger den i alla fall att Brown verkligen har en chans - och samtidigt att det inte är lätt, eftersom demokraterna är så många fler väljare. De kan ha råd med ett lägre valdeltagande och ändå segra. Mobilisering är, som jag sagt tidigare, avgörande för om Coakley ska vinna.

UPPDATERING:
Massachusetts Secretary of State tror på ett valdeltagande mellan 1,6-2,2 miljoner väljare.

9 kommentarer:

jj sa...

vart kan man följa valet?

Micke sa...

BROWN tar hem det!

Mathias Sundin sa...

Lyckas inte hitta några bra länkar på TV-kanalernas sidor. Om nån hittar får ni gärna lägga upp här. MSNBC brukar ju ha sändningar, CNN också. Tänkte själv kolla CNN på nätet om jag lyckas vakna till/hålla mig vaken.

Tobias Levander sa...

Det sker vad jag förstår inga vallokalsundersökningar i Massachusetts i dag, så det kan komma att dröja flera timmar efter vallokalerna stängs (kl 02 svensk tid) innan vi kan få någon mer klar uppfattning om hur det gått.

Mathias Sundin sa...

Nä precis. Nog ingen idé att sitta uppe och häcka då. Bättre att ställa klockan.

Basse sa...

Attans!

Tobias Levander sa...

Det har faktiskt gått ganska snabbt att räkna röster i MA. Redan nu en timme efter vallokalernas stängning är ungefär 50% av rösterna räknade och det tycks som att Scott Brown kommer att vinna. Han har haft en relativt konstant ledning på runt 52% av rösterna och Coakley tycks inte kunna hämta hem tillräckligt stora marginaler i Boston och andra liberala fästen.

Tobias Levander sa...

Snabbt gick det. Trots att valet var relativt jämnt, gick det bara 70-80 minuter mellan det att vallokalerna stängde och att Coakley ringde Brown och erkände sig besegrad (vilket iofs inte är officiellt bekräftat än).
De är snabba och effektiva i Massachusetts.

En lärdom man kan dra är att en kandidat inte vinner på att vägra skaka händer och förolämpa lokala sportstjärnor.

Tobias Levander sa...

Rasmussen gjorde faktiskt en vallokalsundersökning. Den visade bl a att väljarna i MA är positiva till Obama. 53% "approve" och 38% "disapprove" var siffrorna. Trots detta valde en majoritet den republikanske kandidaten.