2010-01-20

Chocken är ett faktum: Brown vann

Det gick inte att vinna.
Det gick bara inte att vinna.
Scott Brown (R), delstatssenator i Massachusetts, vann.

Med lite drygt 80 procent av rösterna räknade leder han med 52-47 och Martha Coakley (D) har erkänt sig besegrad.

Detta sätter hela sjukförsäkringsreformen på spel. Demokraterna har, när Brown svurits in, inte längre 60 röster i senaten, utan 59. Ingen större skillnad i antal, men den enda rösten är avgörande för att kunna bryta en filibuster. Republikanerna kan, om de håller ihop, filibustra exempelvis sjukförsäkringsreformen och därmed stoppa den.

En möjlighet, som dryftades under gårdagen, är att det sjukförsäkringsförslag som röstades igenom i senaten med 60-40 röstas igenom oförändrat i representanthuset. Att få ihop tillräckligt med röster för det i representanthuset blir ingen lätt match i så fall, och bilden mot väljarna blir inte helt snygg.

Annars kan vi väl sammanfatta det som Tobias Levander gör i kommentarerna:

"En lärdom man kan dra är att en kandidat inte vinner på att vägra skaka händer och förolämpa lokala sportstjärnor."

Något Coakley bland annat sysslade med på i kampanjen.

I dag var det ett år sedan Barack Obama svor presidenteden (två gånger). Han hade kunnat önska sig en trevligare årsdagspresent.

4 kommentarer:

Olaus Petri sa...

Utan tvekan en av de mest spännande politiska händelserna i amerikansk politik. Ska bli kul att se hur svenska media väljer att tackla nyheten. Kan det bli så att Brown visas upp som en god människa med ärliga avsikter, trots att han är republikan?

chall sa...

Sen är det ju ett val i NY snart... där en gammal goding (ironi) från TN försöker vinna ett relativt liberalt demokratiskt säte. Ford var ju inte direkt liberal här nere i TN....

Vad gäller Brown; jag undrar hur mycket av det hela som var "vanliga människor som inte ville bli betraktade som att dom kommer rösta på d för dom alltid gjort det". Här i TN är det vanligt att dom röstar "för att visa att dom inte kan vara röstboskap".

Sen verkar ju Croakly inte har gjort en särskilt imponerande valkampanj. "vila på lagrarna" känns som en rätt rimlig beskrivning. Vad gäller Brown ja. Det är oklart hur mycket han sitter i GOPs riktiga knä tycker jag - baserat på materialet jag läst och hört. Kanske är han rent av en liberal GOPare? ;)

Corona sa...

"...och bilden mot väljarna blir inte helt snygg"

Varför då? Brown är en av 100, demokraterna kontrollerar fortfarande en majoritet i båda kamrarna. Mer än 60% i representanthuset och 59% i senaten.

Hur skulle biden mot väljarna inte vara snygg om man röstar igenom senatsversionen i representanthuset? (Och att sedan rösta in en hel del andra saker genom reconciliaton i senaten.)

Corona sa...

Brown hyllas för att han är den 41 rösten och därför stoppar fler omröstningar i senaten om HCR, om demokraterna nu röstar igenom senatsversionen i representanthuset, och sedan kanske förändringar genom reconciliation i senaten (så att det bara krävs 50 röster) så får vi en reform hur som helst.

Brown, som är den republikan i senaten som är längst åt vänster, har redan sagt att han inte kommer att vara en garanterad röst för republikanernas obstruktionism, han kommer att rösta med demokrater också, han vill ju bli omvald i Massachussets.

De som nu hyllar honom nu kommer snart att kalla honom RINO.