2010-01-17

Ditt och datt

Kirsten Gillibrand (D-NY) leder klart över möjlige utmanaren Harold Ford (D) med 43-24. Väljarna är dock osäkra, en tredjedel har inte bestämt sig och Gillibrand har bara en approval rating på 31 procent.

Tidigare i processen har Vita huset och presidenten hållit en viss distans till förhandlingarna om sjukförsäkringsreformen. Det var då det. Nu är presidenten i högsta grad inblandad. Sex timmar på onsdagen, större delen av torsdagen och stora delar av eftermiddagen på fredagen har presidenten deltagit för handlingar för att få ihop de två förslagen från representanthuset och senaten.

Ekonomi, sjukförsäkring och vadå? Det finns plats för ytterligare en stor fråga i kongressen under 2010. Två tunga senatorer, Chuck Schumer (D) från New York och John Kerry (D) från Massachusetts slåss om vilken det ska bli. Schumer vill ha immigrationsreform och Kerry klimatreform.

Rory Reid (D), son till Harry, har dragit in 3,3 miljoner dollar i hans kampanj för att bli Nevadas nästa guvernör. Ledande republikanen, Bryan Sandoval, ligger långt efter med 900 000 dollar.

Tidigare talmannen Newt Gingrich (R), som det ofta spekuleras kring när det närmar sig presidentval bekräftar att han är en möjlig presidentkandidat 2012.

I Texas är det mycket pengar i guvernörsracet. Sittande guvernören Rick Perry (R) drog in 7,1 miljoner dollar andra halvåret 2009 och har 11,6 miljoner i kassakistan. Utmanaren Kay Bailey Hutchison drog in 6 miljoner och har 12,3 i kassakistan.

Hur länge kommer Rahm Emanuel vara president Obamas stabschef? När han tog jobbet pratade han med vänner om att inte vara kvar längre än två år. Bland annat spekuleras det om att ska försöka bli Chicagos borgmästare, hans hemstad, i februari 2011. Emanuel förnekar sådana tankar.

David Axelrod, Ax kallad, är Barack Obamas chefstrateg. I National Journal beskriver han hur demokraterna ska försöka vinna i kongressvalen i november. Det handlar i huvudsak om att fortsätta leverera lagstiftning och inte minst sälja in sjukförsäkringsreformen.

I North Dakota ställer mycket populära guvernören John Hoeven (R) upp i senatsvalet. Ett val som han är storfavorit i. Nyligen meddelade sittande senatorn Byron Dorgan (D) att han inte ställer upp för omval.

Som ni säkert redan har läst annanstans så kommer Sarah Palin att börja jobba på Fox News som politisk kommentator. Det ger henne ytterligare en stark plattform att nå de republikanska kärnväljarna.

2 kommentarer:

Tobias Levander sa...

Jag tror att det är åtminstone andra gången du kallar Kay Bailey Hutchison för Ken...

Mathias Sundin sa...

Haha, fan! =)