2009-12-22

Sjukförsäkringsreform närmar sig hamnen

Det är fascinerande att följa förhandlingarna, utspelen, strategierna och allt det andra när president Obama och demokraternas stora reform, sjukförsäkringsreformen, långsamt rör sig mot målgång. En efter en har majoritetsledaren Harry Reid (D-Nev) fått in senatorerna i fållan. Joe Lieberman var näst sist, vilket krävde att en public option till sist dödförklarades. Ben Nelson fick en del stöd till sin hemmastat Nebraska och in skrivningar om abort i förslaget, och blev siste man och avgörande röst nummer 60.

Att göra dessa eftergifter har varit riskabelt eftersom de kan stöta bort senatorer till vänster. Demokraternas tidigare ordförande Howard Dean har sagt att förslaget i dess nuvarande form borde röstas ner. Reid verkar dock kallt ha räknat med att de ska mer till för att dessa senatorer ska fälla förslaget, de önskar det så mycket. Hittills har han haft rätt.

Planen är nu att rösta igenom förslaget på julaftons kväll klockan 19 lokal tid. Därefter ska förslaget förhandlas ihop med representanthusets version och röstas igenom igen på båda ställena. Det kommer bli en delikat uppgift eftersom även små förändringar kan vara avgörande för någon och i senaten är manöverutrymmet nära nog noll. Därför blir det nog huvudsakligen representanthuset som får jämka sig. Versionen i representanthuset ligger mer till vänster och innehåller bland annat en public option. Men reformen är så nära nu att den knappast kommer att stoppas.

Republikanerna gör vad de kan för att argumentera mot förslaget och försöka försena besluten så mycket som möjligt. De gör bedömningen att de tjänar på en utdragen debatt och att beslutet kommer så nära valet nästa år som möjligt. Hittills verkar de ha rätt. En majoritet av väljarna föredrar nu att ingenting händer än att nuvarande förslag går igenom. Hur det blir sen, när förslaget är klubbat, återstår att se.

TheFix listar vinnare (Harry Reid, Obama, McCain, Ben Nelson mfl) och förlorare (Harry Reid - igen - Joe Lieberman, klimatavtal mfl). Ett första verkligt utfall av vinnare och förlorare ser vi i nästa års kongressval och sedan i presidentvalet 2012.

3 kommentarer:

Corona sa...

Utan stöd från republikaner så äger nu demokraterna sjukförsäkringsreformen. Något de också verkar vara väldigt nöjda med, och som de kommer att använda sig av 2010.

Konservativa gräsrötter och prominenta tyckare vill att republikanerna skall riva upp reformen, något som senatens minoritetsledare vägrar att svara på.

Och de bästa är, demokraterna kommer inte att behöva jaga republikanska politiker för svar, det kommer de teabaggers som skrek åt demokraterna i augusti göra åt dem gratis, och de republikaner som vägrar att lova detta kommer att råka ut för samma sak som skedde i NY-23.

Sen är det bara för demokraterna att börja spela in reklamfilmer om hur kandidat X kommer att ta bort din sjukförsäkring om du inte röstar.

Mathias Sundin sa...

Så kan det naturligvis bli, men är tämligen omöjligt att veta just nu. De personer som inte har sjukförsäkring idag tror jag röstar i väldigt liten utsträckning, så just sådana reklamfilmer skulle nog ha liten nytta.

Det som ska bli intressant att se är om opinionen mot reformen vänder efter att den är genomröstad till slut.

Corona sa...

Om det är så, så är det ju ännu bättre, möjligheten att få de som inte röstar tidigare att gå och rösta är alltid ett plus, hur få det än må vara.

Sen så handlar det ju inte bara om de som inte har råd med den nuvarande sjukförsäkringssystemet, utan även de som nu får lägre premiums och de som inte fick vara med tidigare då försäkringsbolagen stängde dem ute pga tidigare sjukdomar och så vidare.

Opinionen beror ju helt och hållet på vad och hur man frågar och inte minst vem som frågar.
Vet inte om någon vald republikan har gått ut och sagt att han/hon skall riva upp reformen, det är nog bara de som inte är valda som gör det, vilket är mer intressant just nu än opinionssiffror.

Republikanerna sitter på svarte petter och deras bas, som kommer att vara aktiv i primärvalen, kommer inte att gå med på att de slänger bort honom.