2009-11-14

Ward får en konkurrent mindre, och en mer

Vaughn Ward, kandidat till kongressen för republikanerna i Idahos första distrikt, som jag blev bekant med i Nevada då han jobbade som state director för McCain-kampanjen där, har både blivit av med en konkurrent och fått en ny.

Motståndaren Ken Roberts har hoppat av racet, bland annat efter problem med att få in tillräckligt mycket pengar. Han sa vid avhoppet att han visste att ytterligare en kandidat var på gång in i racet, en man med "strong conservative credentials", som Roberts uttryckte det.

Den mannen heter Raul Labrador och är kongressledamot i Idahos representanthus. Labrador är bara inne på sin andra mandatperiod men har redan hunnit skaffa sig en profil som motståndare till en föreslagen bensinskatt och hans röster i representanthuset borde gå hem hos konservativa väljare, tror Idaho Statesman.

Ward får dock fortfarande anses vara favorit. Han fick tidigt stöd av John McCain och har nyligen fått endorsements från Eric Cantor, republikanernas nummer två i representanthuset i Washington, och inte minst från American Conservative Union. USA:s äldsta och största konservativa gräsrotsrörelse. Det är dom som anordnar CPAC, årets viktigaste träff för konservativa i USA.

Frågan är nu om Bill Sali, republikanen som förlorade mot demokraten Walter Minnick förra året, kommer försöka sig på en rematch. Han är välkänd i Idaho efter att ha suttit länge i Idahos representanthus, men hann bara med en period i representanthuset i Washington. Även om de konservativa väljarna vet var de har honom, måste han övertyga dom om att han faktiskt kan slå Minnick den här gången.

1 kommentar:

Tobias Levander sa...

Bill Sali måste vara en av de minst populära politiker som vunnit ett kongressval på senare år. Han var så impopulär att han 2008 förlorade sin plats till en demokrat i ett distrikt där 7 av 10 väljare normalt röstar republikanskt. Att GOP skulle nominera honom igen verkar osannolikt.
Den som vinner republikanernas primärval får anses som klar favorit i valet 2010. ID-1 är en av republikanernas allra bästa chanser att kapa åt sig en kongressplats som nu hålls av demokraterna (och få vågar nog förutspå något annat än att republikanerna kommer att ha vissa framgångar i kongressvalen nästa år).