2009-10-30

Konsten att välja vicepresidentkandidat

David Plouffes bok, Audacity to Win, ser ut att bli en höjdare. I Time får vi läsa utdrag ur Obamas kampanjmanagers bok, bland annat om valet av vicepresidentkandidat. Svenska medier har fokuserat på att Hillary Clinton allvarligt övervägdes av Obama, men det är inte det intressanta tycker jag. Istället är det hur Obama resonerade när han valde Biden:

"My sense is — and you tell me if the research backs this up — that Barack Hussein Obama is change enough for people. I don't have to convince people with my VP selection that I am serious about change."

Jag har skrivit många gånger tidigare hur valet sker när man väljer VP-kandidat. Antingen tar man någon som kompletterar ens svagheter: George W Bush saknade utrikeserfarenhet mm och valde Dick Cheney med massa sånt. Eller så väljer man någon som förstärker ens styrkor: Bill Clinton valde Al Gore som också var relativt ung och stod för något nytt.

Barack Obama valde att komplettera, Biden hade tonvis med erfarenhet som Obama saknade. Det skulle ha kunnat slagit omkull hans trovärdighet som någon som står för change, men som ni kan läsa ovan gjorde han istället bedömningen att det inte skulle ske, eftersom han som svart kandidat med ett udda namn var förändring nog. Han behövde inte förstärka det.

4 kommentarer:

Tobias Levander sa...

Al Gore kompletterade faktiskt Bill Clinton på ett mycket viktigt sätt: Gore kunde Washington utan och innan, som son till en senator och då han själv varit ledamot i både representanthuset och senaten.
Clinton/Gore ser jag som ännu ett exempel där en "outsider" i Washington kompletteras av en "insider". För andra exempel se t ex Nixon/Agnew, Carter/Mondale, Reagan/Bush, Bush/Cheney, McCain/Palin och Obama/Biden (Obama var senator, men ändå så ny och okänd att han nationellt var en "outsider").

Tobias Levander sa...

Dukakis/Bentsen kan också läggas till listan, liksom Eisenhower/Nixon, Stevenson/Sparkman och Stevenson/Kefauver.

Anonym sa...

har du läst boken, och i så fall vad tyckte du? funderar på att beställa den. läste det som fanns på the times och det tyckte jag om.

Mathias Sundin sa...

Den kommer ut i december tror jag. Står på önskelistan för jul =)