2009-11-02

Val på tisdag

Om Virginia har varit symbolen för det demokratiska maktövertagande i USA, så kanske delstaten också kan bli en symbol för en republikansk comeback. Demokraten Mark Warner tog över guvernörsposten 2002 och sedan dess har det mesta gått deras väg. Han efterträddes av Tim Kaine 2007 och flyttade själv vidare till senaten, där en annan demokrat, Jim Webb, sitter sedan 2006. Innan hade republikanerna båda platserna.
Nu ser det dock ut som om republikanerna är på gång tillbaka. Bob McDonnell leder klart över Creigh Deeds och endast ett mindre mirakel skulle hindra honom från att bli guvernör.

I New Jersey, platsen för årets andra guvernörsval, är det betydligt jämnare och mycket pengar har pumpats in. Republikanen Chris Cristie ledde inledningsvis stort, men en tuff kampanj från sittande guvernören Jon Corzine har fått ner hans siffror. Nu är det dött lopp med en aningens, aningens fördel för Cristie.

I New York händer det intressanta saker. Borgmästarvalet verkar avgjort till sittande Michael Bloombergs fördel, men i distrikt 23 är det turbulent. Den republikanska kandidaten Dede Scozzafava har anklagats för att vara alldeles för liberal och en konservativ kandidat har seglat upp till höger om henne, Doug Hoffmann. Denne Hoffman har fått stöd av flera tunga republikanska namn som Sarah Palin, George Pataki, Rick Santorum och Tim Pawlently och i helgen meddelade Scozzafava att hon hoppar av valet och istället stödjer demokraten i racet, Bill Owens. Republikanska partiet stödjer nu istället officiellt Hoffman. Valet ser ut att bli tight, men är mycket svårt att bedöma eftersom avgörande händelser inträffat under helgen och ännu inte syns i opinionsundersökningarna. I den senaste undersökningen leder Hoffman med 17 procentenheter, men i tidigare undersökningar har Owens haft en knapp ledning. I sista stund åker idag vicepresident Joe Biden dit för att kampanja för Owens.

2 kommentarer:

Tobias Levander sa...

Det är mycket möjligt (ja, till och med troligt) att republikanerna vinner i alla de tre viktigaste valen i morgon. Detta är förstås en stor seger för republikanska partiet, men det säger inte nödvändigtvis inte så mycket om framtiden. Alla dessa val är lokala och avgörs av lokala omständigheter.
År 2001 vann demokraterna guvernörsvalen i både New Jersey och Virginia, men kongressvalen 2002 innebar ändå stora förluster för demokraterna.

Corona sa...

De som tror på en republikansk comeback skall nog titta på förtroendesiffrorna för de båda partierna. De ser inte ut som 1994, republikanerna är i botten.

Cristie sågs som anti Corizine, men väljare upptäckte att han inte hade något att komma med heller och gick istället till Dagget. New Jersey brukar vara svårundersökt, tex McCain skulle enligt undersökningar ha chansen att vinna staten 2008.

Hoffman bor inte i distriktet och verkar vara helt ovetande om lokala frågor.
Samma krafter som stödjer honom och tryckte ut Scozzafava kommer att vid framgång att fortsätta rensa ut moderata republikaner. I Florida stödjer de Rubio över Crist, och om de i partiet inte sätter stopp så är Snowe också i skottgluggen. Och de tycker inte att John McCain, mannen du kampanjade för, är tillräckligt renlärig heller, men han är ju inte uppe för omval förrän 2012. Kan inte tänka mig hur man skall få till en comeback genom att slänga ut moderata republikaner? Så för maximal utdelning är det bara att hoppas på en minimal seger för Owens eller att Hoffman vinner.