2009-09-29

Ditt och datt

Mitt Romney borde ha kunnat haft en mycket central roll i den amerikanska politiska debatten just nu. Som guvernör i Massachussetts införde han ett system som gav i stort sett alla sjukförsäkring, vilket han tidigare hyllats för. Nu är dock kritiken hård mot hans system, eftersom det är snarlikt det som Obama och demokraterna nu förespråkar.

Sarah Palin kommer ut med sin bok redan i november. Going Rouge, kommer den heta. Republikanska partiet runt om i landet är fortfarande "wild about her", skriver Politico.

Efter att ha fallit konstant i job approval sedan han tillträdde, speciellt under sommaren, har president Obamas siffror planat ut. Lite drygt 50 procent av väljarna ger honom godkänt i de flesta undersökningar.

Meg Whitman, tidigare VD för eBay, ställer upp i guvernörsvalet i Kalifornien, men har råkat i problem direkt. Lokalmedia har kollat upp hur hon röstat i tidigare val och det visade sig att hon inte ens registrerade sig för att rösta förrän 2002. På en pressträff lyckades hon dessutom trampa i klaveret ytterligare genom att inte svara på varför. Det är en hel del Bosse Ringholm över det hela. Lyssna här

Ni som vill hänga med lite bättre i lokalmedia och följa amerikansk politik på det sättet kommer ha stor nytta av TheFixs lista över de bästa lokala politiska reportrarna.

Barack och Michelle Obama ska till Danmark och lobba för att Chicago ska få OS 2016. Han passar samtidigt på att träffa drottningen och statsminister Rasmussen.

Om ni inte riktigt greppar detta med pork barrel spending och earmarks, som det pratas om en hel del i USA, så läs denna artikel. Den beskriver hur projekt petas in i stora budgetposter för att gynna politiskt allierade på hemmaplan.

President Obama satte upp 22 januari som en deadline för att stänga lägret i Guantanamo. Den tidpunkter kan komma att missas, säger Vita huset.

Paul Kirk, långtida medarbetare till Ted Kennedy, har utsetts att tillfälligt ta hans plats i senaten tills ett val har hållits i Massachussetts. Det ger återigen demokraterna 60 röster i senaten. Han är därmed den sjätte medlem i senaten just nu, som inte blivit vald dit av väljarna, utan utsedd av en guvernör.

Joe Wilson, som skrek "You lie!" till presidenten i kongressen, har nu fått in mer än två miljoner dollar i fundraising sedan dess.

Minnesotas guvernör, Tim Pawlently, T-Paw, tar ytterligare ett steg mot presidentvalet genom att starta en political action committee, PAC. Med den kan han ge ut pengar till andra kandidater och finansiera en del egna kostnader. Han attackerade också president Obama, över dennes beslut att inte bygga ett missilförsvar i Östeuropa.

John Edwards, presidentkandidat 2004 och 2008, funderar nu på att erkänna att han är far till en tidigare kampanjmedarbetares barn.

Mike Huckabee vann omröstningen hos deltagarna i Value Voters konferens. Han fick 28 procent av rösterna, mot Sarah Palins 12, samma somTim Pawlently och Mitt Romney.

NRSC, republikanernas kampanjorganisationen för senaten drog in mer pengar än demokraternas motsvarighet, under augusti, 3,1 miljoner mot 2,2 miljoner. Republikanerna har totalt 5,1 miljoner på banken mot demokraternas 3,9 miljoner.

Inga kommentarer: