2009-09-08

Dagen D närmar sig

Debatten om sjukförsäkringsreformen har varit het under en lång tid, men börjar nu, om möjligt, bli ännu hetare. Kongressen återvänder idag från sommaruppehållet och imorgon ska president Obama tala till båda kamrarna. En första glimt av vad han kommer säga, och hur, fick vi igår när han talade för fackföreningsmedlemmar i AFL-CIO. Det var en kraftfull president vars stillsamma ton från tidigare i debatten var borta. Så kommer han låta när han talar till kongressen också, säger källor i Vita huset.

Samtidigt är ett färdig förslag väldigt nära i senatens finanskommitté där tre demokrater, under ledning av ordförande Max Baucus (D-Montana), och tre republikaner har förhandlat under flera månader. Ett utkast cirkulerar nu bland medlemmar i hela kommittén med det är ännu osäkert om republikanerna i förhandlingsgruppen kommer stödja det. Framförallt Chuck Grassley (R-Iowa) och Mike Enzi (R-Wyoming) är osäkra och utsätts för hård press från andra republikaner att inte kompromissa mer.

Baucus förslag kostar 900 miljarder dollar över 10 år. Källor säger att det över tid kommer böja kostnadskurvan nedåt och minska budgetunderskottet. Det innehåller bland annat en skatt på dyra försäkringslösningar, som ska kunna inbringa 180 miljarder dollar. Idag finns ett stort skatteavdrag för försäkringslösningar vilket har drivit upp kostnaderna. Många har förespråkat att skatteavdraget tas bort, men många fackföreningsanslutna har dessa dyrare försäkringar så motståndet därifrån är hårt. Därför kan även denna skatt stöta på patrull där.

2 kommentarer:

henrik sa...

Vad har republikanerna kompromissat om?

Unknown sa...

Vi lever i intressanta tider. Om Barack inte får igenom sin reform så kommer hans gloria verkligen hamna på sniskan.