2009-07-09

Tufft halvår för Barack Obama

Visserligen faller president Obamas möjliga motståndare till höger och vänster(prassel) och problemen i övrigt för republikanerna tycks fortsätta. Men det finns trots det en del orosmoln på himlen för honom. Hans job approval rating tickar stadigt nedåt. Framförallt tappar han hos independents och republikaner.


Det har gått åt mycket pengar under hans första halvår; stöd till banker, övertagandet av General Motors och inte minst stimulanspaketet. Statsskulden kommer nästa år ligga på cirka 100 procent av BNP och dubblas i dollar räknat från idag till 2015. Budgetunderskottet förra året på 1000 miljarder dollar var rekord, i år beräknas det bli 2500 miljarder dollar och statsskulden kommer öka med i genomsnitt 900 miljarder dollar per år, de kommande tio åren.

Just nu håller kongressen på att hamra fram en reformering av sjukförsäkringssystemet som ser ut att landa på en ökad kostnad med cirka 100 miljarder dollar per år. Dessutom är ett förslag om handel med utsläppsrätter på gång.

Inget av detta är något som den genomsnittlige amerikanske väljaren är förtjust i. En majoritet tycker exempelvis att det är viktigare att minska underskottet än att stimulera ekonomin. Nu är det kris, det har funnits en förståelse för extraordinära åtgärder och utgifter, men i längden är detta inte en politik du vinner val på. Att sjukförsäkringssystemet behöver reformeras tycker många, men till det priset är det tveksamt.

Demokraterna kontrollerar både representanthuset, senaten och Vita huset. De ekonomiska problemen kan de ett tag till skylla på president Bush och republikanerna, men snart kommer folk vilja se resultat och vilja få en trovärdig lösning på budgetunderskottet, helst utan allför stora skattehöjningar.

Jag säger inte att Obama inte klarar det, bara att han kommer få det tufft.

1 kommentar:

Tobias Levander sa...

Det som är positivt för president Obama är att republikanerna är extremt försvagade och rent allmänt befinner sig i kaos. De kan knappast bjuda på kraftfullt och samlat motstånd på ett tag.
Jag tror inte att någon republikan kommer att kunna besegra Obama 2012. Däremot kan republikanerna vinna platser i representanthuset 2010 (vad gäller senaten är det nog kört det året) och i kongressens båda kamrar 2012 och 2014 (då många relativt svaga demokratiska senatorer ska väljas om).