2009-07-18

Avgörande tid för sjukförsäkringsreform

President Obama driver på kongressen för att de ska rösta igenom en reform av sjukförsäkringssystemet innan de tar semester under augusti:

"Now is not the time to slow down, and now is certainly not the time to lose heart."

Han har nu under flera dagar jobbat hårt för att hålla uppe trycket på kongressen, som ska ta fram förslagen. Flera uttalanden, möten med viktiga senatorer och nästa vecka blir det återigen en direktsänd presskonferens på kvällen. Hans gräsrotsarmé av volontärer runt om i landet har fått marschorder och ska nu ut och knacka dörr, ringa telefonsamtal, hålla möten och på annat sätt påverka opinionen. Dessutom gick man upp med TV-reklam i åtta delstater för att påverka både tveksamma demokratiska och republikanska senatorer.Trots det tvekar fortfarande en del demokrater både i representanthuset och i senaten. De så kallade Blue Dog Democrats, konservativa och moderatera ledamöter, är öppet skeptiska eller motståndare till Nancy Pelosis förslag. I senaten skickade två republikanska och fyra demokratiska senatorer ett brev till båda majoritets- och minoritetsledarna i senaten och bad dem att skjuta upp en omröstning till efter semestern, så de fick chans att prata med sin valkrets om det.

Det största motgången kom i torsdags då kongressens, oberoende, budgetkontor sa att de förslag som fanns hittills inte skulle minska sjukvårdskostnaderna framöver, utan istället öka dom. Att minska kostnaderna har varit ett av Barack Obamas huvudargument för att driva igenom reformen nu, istället för senare när den ekonomiska krisen lagt sig.

Vi har ett par spännande veckor framför oss, minst.

Inga kommentarer: