2009-06-24

Where in the world is Mark Sanford?

I måndags började medierna skriva och undra var South Carolinas guvernör, Mark Sanford, höll hus. Ingen hade sett till honom sedan torsdag förra veckan och inte ens hans personal eller familj sas veta var han var någonstans. På måndagkvällen kom besked från hans personal att han vandrade i Appalacherna. Han hade åkt dit för att varva ner och rensa skallen efter en tuff lagstiftande period.

Hans politiska motståndare kände lukten av blod och slog till omedelbart på måndagen och storyn har fortsatt rulla sedan dess. Någon har hittat vad de tror är Sanfords bil på flygplatsen (vad som är nyheten i det är oklart) och det går rykten på Wikipedia att han inte alls är i bergen utan i Minneapolis.

Sanford är en av de potentiella kandidaterna i presidentvalet 2012 och har hittills stärkt sin profil bland annat genom att inledningvis vägra ta emot pengarna från president Obamas stimulanspaket. Nu kommer han istället verkligen introduceras för de bredare väljargrupperna genom återkommande skämt hos Letterman, O'Brien och grabbarna. Dessutom väcks frågor om hur eccentrisk, eller galen, man får vara om man vill bli president. Och vad för sorts far är han egentligen som lämnar fyra barn och fru hemma på fars dag, undrar man.

För mig framstår det som om detta handlar om en kommunikationsmässig katastrof. Hans personal visste kanske inte exakt var han var, men kunde helt enkelt ha sagt att han är på semester och kommer höra av sig snart. Hans politiska motståndare lyckades sätta bilden av att han var spårlöst försvunnen.
Man kan nu såklart ifrågasätta det kloka i att lämna delstaten och befinna sig på ett ställe där det är nästan omöjligt att få tag i honom. Dessutom utan att, kanske, meddela sin viceguvernör. Men i grunden är det ändå en PR-miss av stora mått.

Det som blir intressant nu är att se hur han hanterar detta. Det går att komma tillbaka från inledande fadäser, men det krävs skicklighet. Nu får vi se vilket virke han är gjord av.

Idag onsdag ska Sanford återvända till arbetet och jag misstänker att den närmaste tiden kommer bli minst lika hektisk för honom som avslutningen på den lagstiftande perioden.

PS. Ifall någon undrar befinner jag mig i Tel Aviv, Israel och min mamma vet var jag är. Jag vet dock inte exakt var hon är. DS.

2 kommentarer:

henrik sa...

Sanford själv har nu själv berättat var han var. I Argentina.

Han sa inget till sin fru och till delar av sin personal skulle han ha sagt att han skulle traska längs en vandringsled.

Men vad ingen visste var att han egentligen var i Argentina.

Passar nog in på att vara spårlöst försvunnen.

Hela vandringsledshistorien ser ju ut att vara någon som hans personal drog till med när de inte kunde förklara var han egentligen var någonstans.

Hillary Clintons 3:00 reklamfilm kommer tillbaka i ny tappning 2012 om Sanford ställer upp.

henrik sa...

Blir ju bara bättre.

Tidningen fick ett tips om att Sanford var på väg tillbaka från Argentina, varken guvernören eller hans personal meddelade detta.

Och på en fråga om varför hans personal sagt att han var och gick en vandringsled svarade han 'Jag vet inte'. Lysande.

Det här är allt annat än en PR och kommunikationsmiss.