2009-05-02

Hård fightas väntas, som vanligt

Inget livar upp som en ny HD-domare. Båda sidorna har väl utvecklade organisationer som drar i strid så fort en ny domare till USA:s Högsta domstol ska utses. Redan efter 100 dagar på jobbet får Barack Obama chansen att utnämna en ny domare, som sedan ska godkännas av senaten. George W Bush fick utse två domare och för många konservativa var det nog det bästa han lyckades med under sin tid.

Pappa Bush var inte lika lyckosam, ur ett konservativt perspektiv. Han nominerade den domare som ny avgår, David Souter, som troddes vara en stabil konservativ domare, men visade sig snabbt hamna i det liberala lägret. Att Barack Obama nu får ersätta honom kommer alltså inte påverka maktbalansen i domstolen, men gör ändå att en mer liberal domare (troligen) kommer sitta där de kommande 20-30 åren.

De amerikanska högsta domstolen består av nio domare och eftersom lagar ofta prövas i domstol är det väldigt viktigt vilken filosofi domarna har. Just nu har de konservativa ett övertag med 5-4 (även om inte alla domar utfaller på det sättet) och innehar även chefdomarplatsen i form av John Roberts. Den känsligaste frågan är abort. Det var i HD som det beslutades på 70-talet, i Roe v Wade, att abort ska vara tillåtet i hela USA, tidigare hade varje delstat själva fått avgöra frågan.

Det kommer inte bli något större problem för Obama att få igenom sitt val av domare, med 59, snart 60, röster i senaten, men det ska ändå bli intressant att se hur han hanterar frågan. Kraven från liberala kärntrupper till vänster kommer vara stora på att få en riktigt liberal domare i domstolen. Samtidigt är det inte önskvärt för Obama att ge de republikanska kärntrupperna något att enas kring och slåss för. Hittar han en domare med oklanderlig juridisk bakgrund och balanserade domslut som tillfredställer både en del republikaner som demokrater så kommer det stärka honom som en enande president.

I dessa tider kan jag verkligen rekommendera SCOTUS blog, som jag läst flitigt när det tidigare begett sig med nomineringar till HD.

2 kommentarer:

Ronie Berggren sa...

Tack för länktipset, mycket läsvärt!

henrik sa...

Med tanke på domstolens nuvarande sammansättning så om Obama väljer en moderat domare så kommer den att ytterligare hamna i otakt med amerikanerna, speciellt om man också inte glömmer att den som väljs kommer att vara en del av domstolen i upp emot 40 år.

Blir intressant att följa din rapportering och jämföra den med vad du skrev om processen runt Roberts och Alito. För det är ju precis som med domarna viktigt att titta på det tidigare arbetet.