2009-04-13

Ett avgörande ögonblick

Tänk om den amerikanska kaptenen hade blivit dödad av terroristerna. Det hade inneburit en smärre kris för president Obama. Man hade sagt att det nu visade sig att man inte kan ha någon rookie i Vita huset. 

Sådant kan sitta i länge. Washington Post skriver om Bill Clintons första militära aktion:

"Clinton's efforts to land a small contingent of troops in Haiti were rebuffed, for the world to see, by a few hundred gun-toting Haitians. As the USS Harlan County retreated, so did the president's reputation."

Nu gick det precis tvärtom och president Obama går stärkt ur krisen med den kidnappade kaptenen. Vita huset var aktiv i händelsen och försökte förhandla, men tvekade inte att använda våld när det behövdes.

Det är lite lustigt att se hur en del svensk media verkar till sig i trasorna över att Obama faktiskt godkände dödligt våld. Vilken amerikansk president skulle inte göra det?

7 kommentarer:

Henrik sa...

Det är ju stor skillnad på amerikanskt och svenskt synsätt när det gäller de här sakerna. I USA får man stående ovationer om man gör så här. I Sverige får man förmodligen konstitutionsutskottet på sig.

Kan nog härledas till att USA har en stor militär och använder den och vi har en liten militär som endast är till för att visa flaggan för omvärlden i diverse fredsbevarande uppdrag.

henrik sa...

"Ett avgörande ögonblick", "smärre kris", "rookie i Vita huset".

Jag kan inte riktigt förstå hur Obama skulle få kritik om det hela gått fel eller att han skall få beröm för att det har gått rätt.

Det är de som planerar och utför operationen som skall ha ris eller ros.

Obama gör precis det som alla andra presidenter gjort i samma situation. Han kan varken göra mer eller mindre. Jack Ryan är inte president.

Corona sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Corona sa...

Republikanernas defactoledare, Rush Limbaugh, går nu till attack mot Obama över att denne godkände dödligt våld. Det är nog dags för partiet att välja en ordentligt ledare vars fokus är partiets väl och inte på sina egna lyssnarsiffror. Någon som vågar stå upp mot Limbaugh. Det finns en möjlighet att nu byta ut Steele, som inte klarat av att stå upp mot Limbaugh, efter förlusten i NY-20. Denne ledare bör också ta de republikanska ledare som börjat prata om uträde ur unionen i örat.

Har dock väldigt svårt att tro att det finns några ordentliga ledare i GOP. Lite som sossarna.

Mathias Sundin sa...

Corona: Gäller väl att passa på nu när vi håller med varandra. Någon republikan behöver kliva fram och ta på sig ledartröjan. Alla som klivit fram hittills har snubblat lite. Eric Cantor var på gång, men har fått lite problem. Det måste egentligen vara någon i kongressen som är i hetluften kring politiken. En guvernör eller fd guvernör (läs Romney) kan inte spela den rollen fullt ut.

Corona sa...

Problemet med att leta efter en ledare i kongressen är de två senaste kongressvalens åderlåtning av republikanska politiker, har svårt att tro att det finns någon kvar som kommer att klara av att vara en samlande kraft och samtidigt även få de som lämnat att börja stödja dem igen. Behövs en ny RNC ledare som klarar detta och att stå upp mot Limbaugh.
Tror dock inte denne person finns. Inte ännu iallafall.

GOPs lycka är att USA är ett land med egentligen bara två partier.

Overseas sa...

Det är lite lustigt men det känns som att republikanerna lider av lite samma problem som Socialdemokraterna. En brist på starka namn att lyfta fram.