2009-02-04

Ministrar kommer, ministrar går

Den övergång som till en början rullade på så smidigt och imponerande har stött på en del problem på senare tid. Igår kastade tidigare majoritetsledaren i senaten, Tom Daschle, in handduken och ställer inte upp för att bli minister med ansvar för sjukförsäkringsfrågor. Daschle hade inte betalat skatten ordentligt, precis som finansminister Tim Geithner och Nancy Killefer. Geithner klarade sig, men inte Killefer, som även hon igår kastade in handduken. Hon skulle ha blivit "chief perfomance officer" och skulle göra regeringen "more effective, more efficient, and more transparent".
Det är nu alltså tre personer som utsetts av Obama som haft skatteproblem, den rättmätiga frågan börjar nu ställas: Who's vetting these guys?

Tom Daschles beslut kom som en chock för många demokrater. Han är högt aktad som politiker och som kunnig inom sjukförsäkringsfrågor. Enligt uppgifter från Vita huset och andra källor så var beslutet enbart Daschles eget. Han orkade inte med en stor strid, säger en källa till ABC. Nu omges president Obamas reform av sjukförsäkringen av ett stort frågetecken.

En minister som kommer är republikanska senatorn från New Hampshire, Judd Gregg. Han nominerades igår av president Obama till commerce secretary. En plats som blev tom när Bill Richardson fick kliva åt sidan tidigare. Det skulle kunna ge demokraterna de efterlängtade 60 platserna i senaten, eftersom New Hampshires guvernör är den som utser en efterträdare och guvernören är demokrat. Gregg har dock gjort det klart att han inte accepterar att en demokrat efterträder honom och Vita huset och guvernören har accepterat.
Platsen fylls därför av Bonnie Newman, som bland annat jobbat som Greggs stabschef och i Vita huset under president Reagan.

Inga kommentarer: