2009-02-03

Det krävs nog en vilja av stål

Först vill jag be om ursäkt. Jag skrev en nästan färdig artikel om republikanernas val av ny ordförande. Tänkte slutföra den på tåget. Tyvärr fanns inget internet och därmed hann valet vara långt över innan jag kunde skriva något. Så vi lämnar det och tittar lite noggrannare på vem den nye ordföranden är.

Michael Steele, 50 år gammal, tidigare viceguvernör i Maryland 2002-2006, även då den första svarta person på den posten. 2006 försökte han bli senator, men förlorade. Han hade dock redan blivit ett rätt känt ansikte i USA och var redan då påtänkt som ny ordförande i partiet, men blev istället ordförande för GOPAC. En organisation som rekryterar och utbildar republikanska kandidater. Han fortsatte dessutom att synas, bland annat genom framträdanden på Fox News. Sean Hannity, ankare på kanalen, har hela tiden stöttat hans kandidatur.

Innan han gav sig in i politiken studerade han teologi i tre år och bytte sedan bana till juridiken där han tog en examen och jobbade några år inom finansbranschen innan han bytte till politik. År 2000 valdes han till ordförande för republikanerna i Maryland, även då som den förste svarte person på posten.

Ordföranden utses av ett antal delegater. I första röstningsomgången vann sittande ordföranden Mike Duncan med 52-46 över Steele, med de andra tre kandidaterna en bit efter. Det var överraskande bra för Steele och motsatt för Duncan. I nästa omgången, fortfarande med fem kandidater, knappade Steele in, 48-48, mot Duncan. Tredje omgången innehöll fortfarande fem kandidater, men nu tog Steele ledningen, 51-42, där även Katon Dawson plockade upp en del röster från Duncan. Inför fjärde omgången hoppade Duncan av och Dawson tog ännu fler av hans röster, 62 för Dawson, 60 för Steele. Femte omgången slutade med att Steele återigen tog ledningen, efter att Ken Blackwell hoppat av och endorsat Steele, 79-69 över Dawson. Så till sist, sjätte omgången, kvar var bara Steele och Dawson efter att Saul Anuzis hoppat av, 91-77 till Steele.

Vad innebär valet av Steele? En hel del tror jag. Hans hudfärg har naturligtvis betydelse, för likt Obamas skickar det en signal. Republikanerna blev i det senaste valet allt mer ett parti för vita män. Steele är även från en traditionellt demokratisk delstat, vilket också är en viktig signal. Amerikanska partiordförande har inte alls samma ställning som svenska, men Steele kommer i alla fall den närmaste tiden troligen få en framskjuten ställning. De ledande republikanerna i kongressen är inte direkt några under karisma och utstrålning, men det har Steele gott om.

Vad han sedan kan åstadkomma förutom sin egen personlighet återstår att se. Han sa direkt att man nu satsar hårt på att en republikan ska ersätta Kirsten Gilibrand i representanthuset, som i sin tur ersätter Hillary Clinton i senaten. Andra viktiga val under 2009 är guvernörsvalen i Virginia och New Jersey. Han signalerade också direkt ett motstånd mot president Obamas stimulanspaket:

“If my mom knew how to balance the budget, I’m sure the rest of the folks out here on the other side should know how to do that as well.”

Steeles anförande efter vinsten:

Inga kommentarer: