2009-01-29

Seger eller förlust för Obama?

Inatt röstade representanthuset igenom president Obamas och demokraternas stimulanspaket (pdf). Det är i sig naturligtvis en seger för Obama, att bara åtta dagar efter hans tillträde, få igenom ett så massivt paket. Det skedde dock utan en enda republikansk röst. Dessutom röstade elva demokrater nej.

Vem är vinnare och vem är förlorare efter ett sådant resultat? Då pratar jag om partierna, inte om den amerikanska ekonomin. Svaret på den frågan vet vi om ett tag, när stimulanspaketet kan utvärderas.

Det är en chansning som republikanerna gör när de röstar nej, helt klart. Att gå emot en så populär nyutnämnd president är farligt. Marc Ambinder menar dessutom att Obama lyckats skapa bilden av att republikanerna varit delaktiga i framtagandet av planen, vilket de enligt honom inte egentligen har. Uppfattas paketet som lyckat kan det slå hårt mot republikanerna. Obama kampanjade för att ena landet och Washington, det gick republikanerna mot.

Eller så kan man naturligtvis lika gärna säga att president Obama misslyckades med att ena Washington. Om republikanerna lyckas få ut sin bild av stimulanspaketet, som ett paket med alldeles för mycket "wasteful spending", kan väljarna belöna dom för deras mod att stå upp för sina åsikter. Amerikanerna är i allmänhet känsliga när de upplever att staten slösar med deras pengar. Väljarna kan känna att republikanerna har hittat tillbaka till sitt ursprung, efter några år med slösaktigt beteende.

På kort sikt tror jag inte nattens omröstning påverkar så mycket. Väljarna vill att något sker. På lite längre sikt kan det dock ha stor påverkan.

Inga kommentarer: