2009-01-05

Richardsons avhopp

Som ni säkert har läst så har New Mexicos guvernör, Bill Richardson, som valts av Barack Obama att bli commerce secretery hoppat av jobbet. Anledningen är att Richardson medverkar i en undersökning för så kallad "pay-and-play". Samma sak som Rod Blagojevich i Illinois, men inom ett annat område, och inte lika allvarligt än så länge. Ett företag som heter CDR Financial Products fick 2004 ett kontrakt på 1,5 miljoner dollar från delstaten New Mexico. Ägaren till företaget, Bill Rubins, har gett tusentals dollar till Bill Richardsons kampanjer och political action committees. Enligt Politico pressade Obamas vettingteam Richardson på uppgifter om undersökningen men fick inte ut mycket av det.

Både Richardson och Obama hävdar att beslutet helt är Richardsons. Att han inte velat förstöra Obamas start som president genom en utdragen kamp i senaten, där ministrarna måste godkännas. Andra källor säger att frågan blev extra känslig efter Blagovich-affären i Illinois och Richardson därför tvingades kliva åt sidan. Ytterligare andra källor säger att Obama inte pressade Richardson att dra sig ur, men försökte inte få honom att stanna kvar heller.

Hur stor skada detta gör återstår väl att se. Hittills har själva processen att utse ministrar och andra högt uppsatta personer gått oerhört smidigt och i rekordfart. Blago-affären i Illinois har stört idyllen men inget har framkommit som tyder på att någon i Obamasfären har gjort något fel.
Det är inget ovanligt att någon av de personer en president-elect utser inte når ändra fram och får uppdraget. Det har hänt för båda president Bush och president Clinton, till exempel.

På det sättet är det här ingen större sak. Det som komplicerar det hela är naturligtvis att Bill Richardson skulle blivit regeringens mest framträdande hispanic. Krav har omedelbart rests på att ersättaren också måste vara hispanic. Det kan bli knivigt om det inte finns någon lämplig, eller mer kvalificerade andra kandidater.

Ingen jättestor sak, men naturligtvis påverkar det här bilden av Obamas transition.

2 kommentarer:

Anonym sa...

webpage Dolabuy Fendi from this source her latest blog content best replica designer bags

suwhoez sa...

u2x09h8o14 k8q08v1i98 e7k43i6g60 o9x25s8z56 x6s60u9r10 b4w24p0l30