2009-01-06

Ditt och datt

Den 111:e kongressen öppnar idag i Washington. NY Times listar alla nykomlingar i representanthuset och i senaten. Al Franken har utropats som vinnare i Minnesota men kommer inte få ta platsen i senaten förän Norm Colemans överklaganden är utreda. Inte heller Rod Blagojevichs utvalde för platsen från Illinois, Roland Burris, får plats i senaten. Han blockerades av senatens sekreterare att tillträda sin plats.

Politico listar 25 personer du borde känna på "the Hill" och även de 13 mest intressanta nya namnen.

Barack Obama valde Bill Clintons gamla stabschef, Leon Panetta, som ny chef för CIA. Han stöter direkt på patrull i form av Dianne Feinstein, blivande ordförande i senatens underrättelsekommittee. Hon hade inte blivit informerad av valet innan hon läste om det i tidningen och menar att hon hade motsatt sig valet om hon blivit tillfrågad. Feinstein tycker att CIA bäst sköts av någon med erfarenhet från underrättelseområdet.

Meg Whitman, eBays tidigare VD, testar vattnet i Kalifornien, för ett eventuellt försök att bli guvernör 2010. Hon avsa sig i slutet av året ett antal lukrativa styrelseuppdrag och var aktiv i McCains presidentkampanj.

Kandidaterna för att bli ordförande för det republikanska partiet deltog igår i en utfrågning. De var, enligt en rapport, överens om det mesta men skiljde sig lite åt i vilka delstater de vill prioritera.

Demokraterna ska också ha en ny ordförande och det blir Tim Kaine, Virginias guvernör som går in på sitt sista år där. Det betyder att han får köra det på deltid första året. Kaine var en av Obamas allra första supporters och det ryktades mycket om att han skulle bli hans vicepresidentkandidat.

Tidigare majoritetsledaren i senaten för republikanerna, Bill Frist, gör inte comeback genom att ställa upp i guvernörsvalet i Tennessee, meddelar han.

Barack Obama är nu på plats i Washington DC med familjen. Döttrarna började skolan igår. Fram till den 15 januari bor de på Hay-Adams hotell, då de flyttar in i Blair House, mittemot Vita huset. Obama träffade igår ledarna i kongressen och sitt ekonomiska team. Det kommer dock signaler om att hans ekonomiska stimulanspaket inte kommer gå igenom så snabbt som han själv vill. Han flög till Washington från Chicago i sitt nya flygplan, Air Force One. Eller vad det nu kallas, Air Force One-elect?

Demokraternas tidigare ordförande, affärsmannen Terry McAuliffe, ställer upp i guvenörsvalet i Virginia, meddelar han. McAuliffe har bott i Virginia i 20 år och stått nära paret Clinton under många år.

Sedan Bill Richardson har hoppat av krigar hispanics för att Obama ska utse en ny person med latino-bakgrund. Ett namn som förs fram och som övervägs av Obama är Xavier Becerra, som tidigare har uppgets tackat nej till att bli handelsrepresentant.

4 kommentarer:

Johan Ingerö sa...

Angående planet;

Air Force One är ju dels ett faktiskt flygplan, men det är även anropsnamnet på vilket som helst plan som presidenten är ombord på.

Rimligen kan inte Obama ha något AF1 innan han svurits in, om han inte lånat det fysiska planet. Och isf: vilket plan står till den avgående presidentens förfogande tills dess att han avgått? Har de varsitt plan?

Mathias Sundin sa...

Alltså måste det heta Air Force One-elect =)

Johan Ingerö sa...

...och bo i Blair-hangaren i väntan på att den Vita hangaren blir ledig...

S R LARSON sa...

Jo, Burris far sin plats. Supreme court of Illinois har slagit fast att Burris inte behover nagon signature from secretary of state of Illinois.