2008-12-20

Ditt och datt

Obama-familjen brukar alltid spendera julen på Hawaii, så också detta år. En vecka i the Aloha state blir det, men ingen riktig ledighet för Barack. Han kommer jobba en del.

Igår presenterade Barack Obama de sista personerna i hans regering. Ytterligare en republikan blev det (förutom försvarsminister Gates) i form av Roy LaHood som infrastrukturminister. Till handelsminister (trade representative, eg. inte någon minister tror jag) utsåg han en person med stark frihandlarbakgrund, Ron Kirk, tidigare borgmästare i Dallas. Enligt uppgift fick Obama nej från kongressledamoten Xavier Becarra eftersom han inte ansåg att handelsfrågorna skulle vara prioriterade hos Obama. Som arbetsmarknadsminister blev det som motvikt en person med stark anti-frihandelbakgrund, Hilda Solis. Hela listan hittar ni här.

Av finanspaketet på 700 miljarder dollar finns det nu bara 350 miljarder kvar. De första 350 gick åt på 77 dagar alltså. CNN kollar vad de gick till.

I will fight, säger Rod Blagojevich, den korruptionsåtalade guvernören i Illinois. Lycka till, får man väl säga då.

Barack Obama blir Time Person of the Year. Det innebär att han får pryda omslaget på tidningen. Något han är van vid. Under 2008 fanns hans ansikte där inte mindre än 14 omslag.

De första planerna för trupptillbakadragande från Irak har presenterats för president-elect Obama. 7-8000 man i månaden under första halvåret 2009 och sedan ett lugnare tempo. Om planen skulle bli verklighet kommer inte Obamas mål om trupperna ska vara hemma i maj 2010 att nås.

President Bush ska ordna middag med alla tidigare levande presidenter och president-elect Obama i januari. Obamas stabschef Rahm Emanuel har redan fått träffa tidigare stabschefer på en frukost i Vita huset. Rådet från en gammal ärrad veteran var: "You have to control your vice president." Veteranens namn: Dick Cheney, stabschef för Gerald Ford.

28 januari ska republikanerna välja en ny ordförande och striden om platsen är hård. Sex kandidater söker alla uppdraget inklusive den sittande ordföranden Mike Duncan. Politico har en utmärkt genomgång av de sex kandidaterna och hur de försöker få ett övertag över de andra.

Washington Post har ett reportage om Barack Obamas 27-årige talskrivare Jon Favreau, den yngste någonsin att bli utnämnd till chief speech writer i Vita huset.

Rick Warren är en av de mäktigaste pastorerna i landet. Det märktes inte minst när han fick båda presidententkandidaterna till en direktsänd utfrågning i TV mitt under brinnande valkampanj. Nu har Barack Obama utsett honom att anföra bönen när han svärs in som president. Det har fått bland annat gayaktivister och andra liberala grupper att gå fullständigt bonkers. Warren motsätter sig bland annat abort och en del rättigheter för homosexuella.

En av de allra största inom den konservativa rörelsen, Paul Weyrich, har gått bort, 66 år gammal. När den konservativa rörelsen och republikanerna låg i det närmaste ruiner på 70-talet efter Nixon var han huvudarkitekten bakom den mäktiga socialkonservativa rörelse som tagit så starkt grepp om amerikansk politik.

Det har länge sett ut som om Norm Coleman får sitta kvar i senaten från sin plats i Minnesota. Men nu leder faktiskt utmanaren Al Franken i omräkningen av rösterna.

Stu Rothenberg lyfter en varningens finger för de opinionsundersökningar som tittar fram mot 2012. De säger inte mycket, menar han och pekar på historien. I december 2004 hade inte ens Barack Obama svurits in i senaten ännu och Sarah Palin var en fd borgmästare i Wasilla.

2 kommentarer:

Noa Resare sa...

Lite bonkers tycker jag att man kan få gå när Rick Warren helt ogenerat ljuger rakt av till stöd för Prop 8, tillägget till Californiens konstitution som syftar till att hindra personer av samma kön från att gifta sig:

http://www.youtube.com/watch?v=7o4QqGbQmU0

Nej, äktenskapets har inte definierats som en man och en kvinna i alla religioner och i alla länder i 5000 år.

Anders sa...

"Lycka till" till Blago? Tvärtom.