2008-11-05

Fiktion blir verklighet

Jag, och många med mig, har skrivit tidigare om likheterna mellan tv-serien Vita huset, West Wing, och årets presidentval. Ung, färgad man, pratar om hope och slår gammal farbror som pratar straight talk. Nu sägs det också att Barack Obama har frågat Rahm Emanuel om han kan tänka sig att bli hans chief of staff i Vita huset. I tv-serien var det Josh Lyman som fick den frågan av Matt Santos. Josh Lymans karaktär i tv-serien är till stor del byggd på - ja, ni har redan gissat det - Rahm Emanuel.

Emanuel jobbade under 90-talet i Vita huset för Bill Clinton men är numera kongressledamot från Illinois. Han ledde DCCC, demokraternas kampanjorganisation för representanthuset, 2006. Han är en tuffing, man kallas inte Rahmbo för inte.

“Obama wants a bad cop, so he can be good cop 90 percent of the time", säger en källa. Det kan nog ligga en hel del i det.

Jag undrar dock om Emanuel tar det. Han har gett sig in på sin egen politiska karriär nu och kommit rätt högt upp i ledarskiktet i representanthuset. Om han tackar nej kommer erbjudandet gå till Tom Daschle, tidigare majoritetsledare i senaten. Många av personerna i Obamas kampanjpersonal har tidigare jobbar för Daschle.

2 kommentarer:

Torbjörn C sa...

Och det blev Rahm Emanuel som stabschef. Obama-solen har väl bländat även honom. Det är väl lite som för de som gick in i Kennedyadministrationen en gång. Svårt att motstå.

Stort tack för fantastisk blogg!
Bra kandidater, bra och spännande valrörelse, känslan av ett "historiskt skeende" och en informationskälla, signerad Sundin, som jag alltid kunnat gå till - det blir minnena av denna kampanj.

Mathias Sundin sa...

Stort tack för det!